07/03/2013

Dol global per la icona de l'antiimperialisme

2 min

Barcelona.Els informatius de la televisió oficial siriana van obrir ahir amb la mort d'Hugo Chávez. Baixar al-Assad ha perdut un dels pocs aliats que li queden. Un líder que "reiteradament va declarar la seva solidaritat amb el règim sirià i amb la seva gent, enfront de l'atac ferotge de l'imperialisme", deia la notícia. A l'Iran, el govern de Mahmud Ahmadinejad va decretar un dia de dol oficial per la mort d'un "heroi", "figura antiimperialista". Fa poc més d'un any que Hugo Chávez va rebre amb abraçades efusives un Ahmadinejad de gira per l'Amèrica Llatina, mentre es prometien "una amistat per sempre".

La mort d'Hugo Chávez ha transcendit l'Amèrica bolivariana que ell senyorejava com a líder carismàtic i generós, finançant campanyes electorals a l'Argentina de Cristina Fernández, garantint ajudes a Bolívia o el Salvador, o comprometent-se amb les negociacions de pau entre el govern colombià i les FARC. Ahir hi va haver fotos del comandante a la plaça Iberoamericana de Sidney, en el xoc entre les forces israelianes i manifestants palestins prop de Ramal·lah o davant el consolat veneçolà de Barcelona. El Consell de Drets Humans de l'ONU a Ginebra, que tantes vegades havia denunciat violacions de la llibertat d'expressió, detencions arbitràries i falta d'independència judicial a la Veneçuela de Chávez, ahir li va dedicar un minut de silenci a petició de l'ambaixadora cubana. Els grans aliats del chavisme van decretar a l'Havana tres dies de dol oficial.

També la Xina ha perdut "un gran líder i amic" -en paraules del portaveu del ministeri d'Afers Exteriors- que els últims cinc anys havia multiplicat per deu les exportacions de petroli veneçolà a baix cost per a un règim xinès en expansió, assedegat d'hidrocarburs. Veneçuela és avui un dels quatre grans socis llatinoamericans de Pequín, amb acords bilaterals en mineria, petroli i construcció, que superen els 40.000 milions de dòlars.

Les grans potències emergents van lamentar la mort de Chávez. "Veneçuela ha perdut un líder immensament popular -deia el primer ministre de l'Índia, Manmoham Singh- que deixa un llegat d'esforç per la justícia social". El sud-africà Jacob Zuma el va qualificar de "visionari" compromès "amb les lluites socials dels menys afavorits".

Molt més tèbia va ser la reacció europea. Només el ministre d'Afers Exteriors alemany, Guido Werterwelle, esperant que Veneçuela "aconsegueixi iniciar una nova era", i el seu homòleg suec, Carl Bildt, assegurant que Chávez "va portar el seu país a la marginació amb greus conseqüències econòmiques", es van desmarcar del llenguatge diplomàtic habitual.

Tribut de Hollywood

"Avui la gent dels Estats Units ha perdut un amic que mai van saber que tenien. I els pobres d'arreu del món han perdut un campió", declarava ahir l'actor Sean Pean a The Hollywood Reporter .

També el cineasta Oliver Stone va assegurar haver perdut un amic. "Ploro per la mort d'un gran heroi de la majoria del seu poble", deia el director, que va conèixer Chávez el 2007 i dos anys després va rodar el documental South of the border , sobre els canvis polítics i socials a l'Amèrica del Sud dels últims anys.

stats