19/12/2016

Lladres de llibres: massa causes, poques mesures

2 min

ELS EDITORS PERDEN a Catalunya 40 milions d’euros cada any per culpa de la pirateria. De la gent que roba llibres, vaja. És trist que persones a les quals els agrada llegir no els agradi que els autors, traductors, editors, distribuïdors i llibreters es guanyin la vida alimentant-les.

El lladronici digital -la descàrrega il·legal- té massa causes a favor i poques mesures en contra. Es beneficia d’una percepció poc respectuosa amb la propietat intel·lectual en general. Viu de certa èpica tramposa que s’ha consolidat i que ven internet com a espai de llibertat, que de manera descarada associa amb la gratuïtat de continguts. Es refugia en un menyspreu per les activitats literàries o cinematogràfiques present també al món presencial, on no es consideren feines autèntiques que hagin de ser remunerades, representa que és gent que fa el que li agrada i ja no cal que a sobre pretengui viure’n. I té a favor el fet que el principal incentiu per no robar és que no t’enxampin, i el món digital permet fer atracaments a ratolí armat sense la por o la vergonya que té qui roba una llonganissa.

Si a tantes causes hi afegeixes pocs controls que intimidin els que fan negoci amb webs de descàrregues il·legals i poc discurs que faci adquirir mala consciència als lectors pirates, ja està tot dit. Com a problema complex i multicausa no tindrà solució fàcil. Convé la pedagogia i conscienciació de com es posa en perill la continuïtat de les arts, però també la persecució de qui no ho entengui quan l’hi expliques bé. Spotify ha fet avançar el consum de música digital legal, i ara que Netflix i HBO i Amazon i Filmin tenen plataformes audiovisuals competitives els lladres de pel·lícules i sèries deixaran de tenir excuses, més enllà de la seva barra. És l’hora de conscienciar amb paraules i amb fets aquests lectors anònims que en la intimitat llegeixen amb un lloro a l’espatlla i un pedaç a l’ull.

stats