Publicitat
Publicitat

OBSERVATORI D'ÀFRICA

Una bomba a Mogadiscio, un míssil al Iemen

Un camió bomba explotava dimarts en una zona comercial del centre de Mogadiscio i matava més de cent persones. Cinc dies abans, un avió no tripulat de l'exèrcit dels EUA va llençar un míssil contra el dirigent d'Al-Qaida i ciutadà nord-americà Anuar al-Aulaki, que el va matar a ell i als que l'acompanyaven.

Existeix alguna relació entre la bomba de Mogadiscio i el míssil al Iemen? Probablement, no. Però si bé sembla evident que els fets no són una seqüència causa-efecte, també ho és que ni un ni l'altre es poden entendre sense treure conclusions sobre el desenvolupament de la política, la violència i la guerra a la Banya d'Àfrica. I la posició nostra, la d'Occident, en relació als problemes dels iemenites i els somalis.

Somàlia, sempre oblidada, ha tornat a l'actualitat els últims mesos a causa de la sequera que pateix el país i que està provocant milers de refugiats i una gran mortalitat. El Iemen s'ha convertit en un dels escenaris més actius de les anomenades revoltes àrabs. La fam a Somàlia i el clam popular dels iemenites a favor de la democràcia i la justícia han mobilitzat durant mesos una opinió favorable a causa dels problemes de la regió.

Aquest interès desconegut -que sempre és cíclic i s'esfuma amb la mateixa velocitat en què arriba- ha produït que també els polítics occidentals s'hagin vist obligats a parlar-ne. Així, el mateix president dels EUA va declarar que li semblaven correctes les demandes dels iemenites, i la Casa Blanca va recomanar en públic -en privat sembla que les coses van d'una altra manera- que el president Sàleh deixés la presidència i obrís el camí d'un procés democràtic.

A Somàlia, d'altra banda, a l'agost es va afavorir una ofensiva del govern i de la Unió Africana per foragitar de la capital els islamistes d'Al-Xabab, i es van fer declaracions sobre el compromís amb el poble somali afamat i la protecció de l'ajuda humanitària.

Qüestió de prioritats

Tot plegat, doncs, ha estat com si hi hagués hagut un interès polític real a favor dels canvis en els dos països. Per la democràcia al Iemen. Per construir finalment un estat a Somàlia. Al costat d'aquesta activitat política i diplomàtica, però, els fets ens diuen que la guerra que de veritat ens interessa, la "nostra", és la guerra contra el terrorisme. I que és aquesta guerra -i no la fam, les revoltes o la democràcia- la que fa decidir les nostres prioritats a la regió.

Així, davant la dificultat per buscar una sortida política i democràtica al Iemen, els EUA ja fa mesos que estan embarcats en una guerra bruta en contra d'Al-Qaida i actuen al país pel seu compte, fora de la llei -o hem d'entendre que ho fan d'acord amb el president que diuen que ha de dimitir?

A Somàlia, la fam i la insuportable imatge que provoca, ens han portat uns mesos d'un cert interès per la població. Però la prioritat segueix sent la lluita antiterrorista i la pirateria. La bomba de Moga i el míssil del Iemen ens retornen, doncs, a la realitat: la guerra, guerra bruta, guerra imperial, guerra terrorista, guerra sense llei, que és la lletra que hem de llegir per sota dels cants de sirena de la política.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF