02/12/2011

El Senegal: la lluita per la terra

2 min
Protesta a Saint-Louis contra l'espoli de terres per part de les multinacionals.

El Senegal acostuma a ser un país tranquil i pacífic on els conflictes es dirimeixen sense violència. Fa un mes, però, un enfrontament entre agricultors de la ciutat de Fanaye i una empresa estrangera, de capital italià, que vol implantar al nord del país un projecte d'explotació agrícola a gran escala per fabricar bioetanol i oli de gira-sol per a l'exportació va acabar amb dos morts i una vintena de ferits.

Els enfrontaments es van produir quan un grup d'agricultors estaven congregats davant de les oficines de la companyia -Senhuiles-Senéthanol, filial del Tampieri Financial Group- per protestar en contra del projecte, i els guardians privats de l'empresa, armats amb escopetes de caça i ganivets, els van foragitar a garrotades.

Aquests fets inesperats i lamentables que van provocar que el govern paralitzés, de moment, el projecte han encès un gran debat a tot el país sobre l'explotació agrícola a gran escala, la presència d'inversors estrangers i el fet que aquesta agricultura intensiva -que té com un dels seus objectius els biocarburants- trenqui el precari equilibri de l'agricultura de subsistència a petita escala i malmeti la sobirania alimentària, un desastre que no compensa el fet que gran part dels beneficis se'n vagin del país i serveixin per engreixar firmes estrangeres.

Aquest debat, d'altra banda, és un tema de primer ordre en un continent acostumat que l'explotació dels recursos naturals sigui una maledicció i que ara veu com els inversos estrangers aprofiten el preu del sol, la pobresa i les grans extensions de terra cultivable per dirigir-hi els seus capitals de cara a obtenir-ne productes agrícoles, una bona part dels quals estan destinats a ser reconvertits en biocarburants.

Promeses

En el cas de Fanaya, el guió era tan simple com coneguda la seva música: a canvi d'una forta inversió que els senegalesos no estan en condicions de fer, l'empresa estrangera es comprometia a transformar en terres cultivables a gran escala un total de 20.000 hectàrees. El projecte, assegura l'empresa, podria donar feina a 2.500 persones i no falta la promesa de construir una escola.

L'empresa italiana ja havia acordat amb el govern i l'administració local l'explotació dels terrenys però va cometre l'error de no parlar-ne amb els agricultors locals i amb els habitants directament afectats pel projecte. De manera que quan van començar a portar maquinària i a remenar el territori, els rumors es van convertir en la veritat que els promotors mai els havien volgut explicar. Va circular que l'empresa volia profanar el cementiri i que darrere del nom Senhuiles-Senéthanol s'hi amaga una fàbrica de begudes alcohòliques, fet inadmissible en terres musulmanes.

Primer ha estat la prepotència dels inversors que han passat olímpicament dels habitants de Fanaye i la prepotència, també, de les autoritats el que ha provocat que la gent s'aixequés en contra del projecte. Després i a mesura que el debat ha agafat importància ha servit per saber que dels beneficis totals només el 10% eren per al Senegal i que els últims anys el govern va cedir a 17 empreses privades estrangeres el 17% de totes les terres cultivables, en un país on el 60% de la població viu de l'agricultura. Un bon tema per animar les eleccions del febrer.

stats