Els setciències

A la comissió d’investigació del cas Pujol i dels seus comptes a Andorra ja només li faltava l’aparició del 'Petit Nicolàs' i la seva trobada amb l’Oriol, un dels fills de l’expresident de la Generalitat

Després de l'audiòfon sense bateria, el dinamitzador econòmic, el "diuen, diuen, diuen", els Ferrari recuperats del desballestament i el CD de la famosa conversa al restaurant de La Camarga, només calia esperar l’aparició estel·lar del 'Petit Nicolàs' a la comissió d’investigació del cas Pujol al Parlament de Catalunya. I va sortir dilluns en boca d’Oriol Pujol Ferrusola. Segons l’exsecretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) se li va presentar com a emissari de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.

En la trobada li va demostrar que sabia coses d’ell a l’abast de molt pocs. Havia de ser una confrontació entre dos setciències. Espectacular. Estic tan emocionat davant les transmissions de les sessions de la comissió pel canal 3/24 com un gai el dia de la final del Festival d’Eurovisió. Perquè el tema té més misteris que la nau d’Iker Jiménez. Intento no perdre la calma a l’estil Ryan Gosling a 'Només Déu perdona' però és difícil amb tants cops de teatre, dòlars, bosses d’escombraries amb bitllets de 500, comptes a Andorra, trasllats de diners d’Andbank a la Banca Privada i anades a les pistes d’esquí amb la Marta Ferrusola o sense.

En resum: vaig tan 'enxufat' com un 'roadie' de Bruce Springsteen i he deixat de veure, en sec, la tercera temporada de 'House of cards' perquè el meu ídol és Jordi Pujol Ferrusola, el Frank Underwood real. No el president de ficció dels Estats Units. El Pujol júnior i la resta de família s’enfronten amb prepotència i arrogància, i toregen sovint amb un repertori de vistoses 'manoletines, molinetes, revoleres i xicuelines' antològiques a uns parlamentaris poc preparats. Els compareixents es creuen immunes i impunes mentre que els polítics es limiten a fer de teloners.

Això de les comissions d’investigació és inútil, com aquells expedients que sempre s’obren però que mai es tanquen. De fet, el cas Pujol es porta arrossegant set mesos pel jutjat número 31 de Barcelona. Ara, l’aparició de Francisco Nicolàs li dóna molt morbo. Però que s’acabin ja les compareixences perquè sinó encara ens explicaran que el 'Petit Nicolàs', a part de fer un 'simpa' de 500 euros a un restaurant, estava al darrera de l’augment del vot blanc a les darreres eleccions generals a Andorra, del capgirament de l’escrutini a Ordino o que la policia plantés els candidats de Demòcrates per Andorra.

El cas Pujol s’està fent llarg. No ens faria res que la propera família que vulgui portar diners al Principat tingui un cognom famós però, si us plau, que sigui monoparental i amb un sol fill. Tot això que ens estalviarem. Per cert. Quants fills té la Tita Cervera?

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF