La llengua de les ovelles

El Vaticà manté un hermetisme total en el procés de nomenaments d’alts càrrecs, cosa que desferma tota classe de rumors

Dies d’entretemps. Vint-i-quatre hores de carrusel tèrmic. Matins freds, migdies càlids i tardes de xàfecs. Els dubtes t’assalten davant de l’armari. Però tu només has de triar entre jersei o camisa, gavardina o caçadora, sabates o vambes. Més complicat ho té el que ha d’escollir l’arquebisbe de Barcelona o el d’Urgell.

S’ha de sentir com si li clavessin les ungles dibuixant una x sobre la picada d’un mosquit tigre. Rep pressions de tots els sectors. Per la diòcesi de Barcelona, el sector conservador espanyol volia el cardenal Antonio Cañizares, els del col·lectiu Església Plural van recollir 3.656 signatures per demanar que el nou arquebisbe hauria d’estar ‘compromès amb el país’ i en sintonia amb els ‘valors’ del papa Francesc. Mentre, l’actual arquebisbe, Lluís Martínez Sistach deia en una entrevista fa pocs dies al programa de TV3 ‘Els matins’ que el seu relleu ‘hauria de ser algú que conegués la llengua de les ovelles i que quan arribi pugui fer de pastor immediatament’.

Tot això, afegit a l’habitual secretisme del Vaticà, acostuma a provocar una hemorràgia de noms, de travesses i de conjectures. Perquè deixant de banda algunes innovacions com la confessió per iPad que ha posat en marxa la parròquia de San Antón de Chueca de Madrid, l’Església Catòlica continua bastant ancorada en el passat. Com diria a la sèrie ‘El Ministerio del Tiempo’ Alonso de Entrerríos, un soldat espanyol del segle XVI a Flandes que és reclutat com a agent al segle XXI, ‘les coses tampoc han avançat tant en 500 anys’.

Però ja posats a fer potser el que cal és deixar de mirar sèries i connectar-se a Movistar TV que emet el dia a dia del Vaticà a través del Canal Orbe 21, el del papa Francesc, per poder entendre algunes coses. Perquè tot és molt complicat. Començant per Stephen Hawking parlant de l’efecte cosmològic de la sortida de Zayn d’One Direction i acabant amb el blog de la BBC on s’assegura que el secret de Chicharito, el davanter del Reial Madrid, està en l’arquitectura del seu cervell. I que Déu o qui sigui ens agafi confessats. Amb iPad o sense.

EDICIÓ PAPER 27/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF