Veritats a mitges

No queda gens clar el que s’ha signat amb el conveni de no doble imposició amb Espanya i les relacions que hi haurà a partir d’ara amb aquell país

A Andorra s’han instal·lat el desconcert i la desconfiança. És el resultat que es produeix quan la forma de governar es fonamenta en la manipulació, les veritats a mitges –que són molt perilloses ja que poden convèncer més fàcilment al receptor del missatge amb la part de veritat aportada–, l’amagar informació i la mentida. La trobem en les accions i en el discurs públic de manera decidida, sistemàtica i deliberada.

L’escriptora i sociòloga mexicana Sara Sefchovic li va dedicar al tema tot un llibre ('País de mentiras'), la lectura del qual hauria de ser obligatòria des de l’escola i obra de capçalera i de referència dels electors. I no val aquella dita que en política sempre és millor una mentida piadosa abans que una veritat dolorosa. Perquè ni s’ha arribat, com ens volen fer creure, a la recuperació econòmica com tampoc s’han enfortit els anomenats sectors tradicionals de l’economia.

La realitat és que en gairebé quatre anys s’han perdut quasi un 10% (al voltant de 2.800 persones) dels assalariats inscrits a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i que la massa salarial ha baixat un 10%. Aquest dilluns, el Departament d’Estadística del Govern difonia un comunicat en el qual destacava que les persones sense feina han disminuït un 29,1% respecte al desembre del 2013, quan n'hi havia 800. Darrere les xifres, fredes, però, no s’explica quin és el motiu del descens que, probablement, no té res a veure amb l'"Andorra va bé" sinó més aviat amb la gent que s’ha quedat sense feina i que ha marxat del país.

Potser d’aquí unes setmanes ho sabrem o ens ho explicarà algú. De la mateixa manera que, el mateix dia que es rubricava el protocol per a la gestió i promoció de l'aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell, ens vam assabentar que el Govern andorrà haurà de fer una aportació de 12 euros per passatger, fins a un total de 5.000 passatgers, i d’un valor decreixent fins arribar als sis euros per passatger a partir dels 15.000 passatgers.

Amb aquests precedents, ara no queda gens clar el que s’ha signat amb el conveni de no doble imposició amb Espanya i les relacions que hi haurà a partir d’ara amb aquell país, si és que ja no en formen part i no ho sabem. A la pàgina web de la Federació Espanyola de Bàsquet i a l’estadística del partit de la Lliga EBA entre el Morabanc Andorra “B” i el Flor de Vimbodí Pardinyes, jugat al pavelló Joan Alay dissabte passat, surt a l’apartat de localitat: Andorra la Vella (Lleida).

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF