Opinió 06/11/2018

(Re)velats

No sortir a cap foto com Bansky o la padrina Kalashnikova alimenta un cert misteri al voltant de la seva figura i potser ha arribat el moment de fer com ells

i
Bru Noya
2 min

Hi va haver una època a la història de la humanitat en què escapolint-nos de l'escomesa dels dinosaures i vigilant que no ens caigués un meteorit al cap, portàvem les fotos a revelar. Era un moment especial, una litúrgia, que formava part de les nostres vides. Anàvem a la botiga amb el rodet, protegint-lo com si fos l'anell de Frodo Saque a 'El senyor dels anells' i arribàvem a esperar setmanes per veure i descobrir com havien quedat les fotos.

No hi havia filtres, i costava saber, fins i tot, si enquadraves bé. Després el resultat solia ser decebedor, retrats desenfocats, borrosos, algun dit en un costat de la imatge i altres imperfeccions com ara les inevitables ganyotes al rostre per culpa del sol. Sempre m'imaginava la cara que devia fer l'home de la botiga de fotografia quan les revelava i el que pensava. Tenia accés a les meves amistats, aficions, gustos, secrets, filies i fòbies. Era el Mark Zuckerberg dels setanta i la seva cambra fosca l'avantsala de Facebook. Ni aleshores ni ara quedo bé a les fotos. Sempre surto més vell o més pàl·lid. Més lleig és impossible. No sé si és l'òptica del telèfon mòbil o que soc tan tossut que tinc problemes per acceptar la realitat. Penso que més aviat és això.

Necessitaria un equip d'experts en Photoshop treballant tot el dia, igual que els dependents d'una botiga de pakistanesos, com si estiguessin restaurant un Caravaggio o el gravat de Dalí que van destrossar dues noies a Rússia en fer-se una autofoto. Pitjor que l'Eccehomo de Borja no quedaré. No sé per què em preocupo si al final la gent més popular és la que no ha sortit a cap foto com Bansky, Daft Punk, la padrina Kalashnikova o Salinger. Han alimentat un cert misteri al voltant de les seves figures i això és màrqueting, i del bo. Això ven.

Ara, en comptes de l'home de la botiga de fotografia tots tenim un Villarejo a la nostra vida, el que conserva les fotos més deplorables i les va deixant anar de tant en tant al grup de WhatsApp. Potser algun dia tornarem a portar un rodet a revelar. També les cabines semblen una cosa del passat però cal no oblidar que a 'Matrix', la pel·lícula que va revolucionar la ciència-ficció, servien per tornar al món real.

stats