Opinió 19/07/2016

Religió ‘Pokémon’

Els joves entren a les esglésies però no per resar o anar a missa sinó per capturar gossos de foc i micos violents

i
Bru Noya
2 min

La diversió va per franja d’edats. La categoria infantil es dedica a omplir globus a la font i a llançar-se’ls entre ells. És la infanteria. L’artilleria va equipada amb pistoles i escopetes d’aigua. La categoria júnior, a partir de 20 anys, circula pels carrers consultant el mòbil amb el ‘Pokémon Go’, un joc per iOS i Android que utilitza dades reals de GPS per convertir el seu entorn en un món virtual, perquè puguin caminar recollint objectes, capturant criatures i lliurant batalles en uns gimnasos.

El d’aquests nois el deu haver programat el Bisbat, una orde religiosa o els de la productora Mediaset que preparara un nou ‘reality’ per substituir el ‘Vull ser monja’ per ‘Vull ser capellà’. Perquè tots els camins ja no porten a Roma sinó a l’església. La del poble ja està tecnològicament avançada perquè fan les cerimònies per la tele, hi ha wifi i els monuments, talles i estàtues tenen un codi QR. Fins i tot, un cop al mes hi ha una missa de joves. Però els que hi ha ara no volen combregar ni saber la vinculació de Sant Asteri d’Amàsia en el procés de duplicació de personalitat hagiogràfica de Focas l’Hortolà, sinó capturar gossos de foc i micos violents que s’amaguen entre els bancs i es resisteixen a ser capturats. O un ‘Pokémon’ rap penat, que segons sembla, viu al costat de la porta de la sagristia.

Aquests joves es consideren afortunats perquè a alguns dels seus companys els ha tocat anar al cementiri a buscar un ‘Squirtle’ o un ‘Charizard’ a prop d’un nínxol. És un món misteriós per als no practicants, incapaços d’explicar perquè ‘Pokémon’ porta accent -¿serà una guia de pronunciació per angloparlants?-, com s’han pogut descarregar l’aplicació abans que arribi de manera oficial o què passarà si al mig d‘una missa o d’una boda un dels jugadors treu el mòbil i descobreix que just darrera del capellà hi ha un ‘Buterfree’ i que l’església és un gimnàs regentat per un au ‘Pidgeot’.

La fal·lera ha arribat a un extrem que alguns museus i edificis emblemàtics han demanat que no es jugui dins del seu recinte. És el cas del Museu de l’Holocaust de Washington. A l’auditori Helena Rubinstein, en record dels assassinats a les cambres de gas hi va aparèixer precisament un ‘Pokémon’ de gas. El fenomen viral ha entrat de ple a les esglésies com si fos el cau del ‘Team Rocket’. I amb ell els joves. El que no han pogut aconseguir els pares en 20 anys ho ha assolit un ‘Pikachu’ en dos dies.

stats