L’edredó

Davant l’anunci de neu i fred d’aquests dies, s’ha de reivindicar aquest cobrellit ple de plomissol o de fibra sintètica que ha fet més per la felicitat humana que moltes relacions

La tardor i la primavera comporten múltiples dilemes. Treure l’abric o no, començar a fer caldo, saber si amb un jersei en tindràs prou per sortir al carrer, o a quin moment del dia perdràs el paraigües. Però n’hi ha un en concret que obre un gran debat entre la població: la col·locació de l’edredó, en les seves dues vessants, la del moment de l’any en què cal fer-ho i la tècnica que s’ha d’utilitzar.

Canviar la funda d’un edredó sense l’ajut de dos o tres persones i d’una grua de ploma és una feina molt difícil, gairebé un esport de risc. A YouTube està ple de tutorials amb presumptes sistemes infal·libles per evitar que el procés sigui un drama, que l’intrèpid aventurer pateixi una luxació d’espatlla, o es converteixi en un ésser més paranoic que Florentino Pérez al front del Reial Madrid. Però al final sempre s’acaba amb una sensació d’impotència, trucant als amics, familiars o als candidats a les eleccions comunals que vindran ràpidament a ajudar-te.

Cal tenir-lo instal·lat davant l’anunci per aquests dies de nevades i fred polar tot i que col·locar-lo a la funda sigui tan complicat com fer servir Snapchat, aprendre xinès, demanar una Coca Cola en un bar i que te la portin sense llimona o trobar algú que parli malament de Netflix o d’Adele.

Perquè indiscutiblement, el millor del fred és poder treure de l’armari l’edredó de plomes, posar-lo al llit i tapar-te fins el coll. Tot i que l’estona que hi ha al matí entre que t’aixeques i surt l’aigua calenta de la dutxa sigui el més semblant a la criogenització de Walt Disney. Mentre, a la ràdio expliquen que les estacions d’esquí andorranes mantenen el proper dissabte com a data d’obertura, que la carretera del coll d’Ordino ja estarà tancada fins a la primavera i que l’hivern ja és aquí. Sort en tenim de l’edredó. Ha fet més per la felicitat humana que moltes relacions.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF