L’aventura

El repte de moure’s, i sobreviure, per voreres i carrers amb la massiva presència de turistes a Andorra durant les festes de Nadal

Tria la teva pròpia aventura. Format: passejar per Andorra la Vella i Escaldes-Engordany aquest Nadal. Tenint en compte que entre el 23 i el 31 de desembre han accedit a Andorra més de 130.000 vehicles, l’objectiu és obrir-se pas entre els grups de turistes que circulen per l’avinguda Carlemany com mosquits atrets per la llum. Avancen com una massa compacta, a passets curts i arrossegant els peus com si estiguessin a la Setmana Santa i fossin portants del 'Cristo de la Buena Muerte'.

Alguns donen la sensació de dur un flotador a la cintura per poder guanyar una mica més d’espai. Per l’avinguda Carlemany ha passat quasi tanta gent com pel sofà del 'Central Perk' de la sèrie ‘Friends’ en deu temporades, i tots aquells vianants disposats a travessar pel carrer de la Unió semblen soldats de l’Imperi a punt per atacar. I si mai has sortit de casa amb cotxe, veure un lloc per aparcar és una revelació que ni la de Fàtima.

Allò sembla un programa especial de ‘Qué apostamos’, consistent a saber quanta gent podem encabir en el centre del país. El paisatge és un capítol de ‘The walking dead’ amb zombis amb els ulls injectats en sang. La majoria van fer campana a classe el dia que van explicar allò d''abans d’entrar deixeu sortir’ tot i que vinguin d’una gran ciutat i també estigui escrit a les portes dels vagons del metro.

És la llei de la jungla i, com a bon amfitrió, has de ser tan tolerant amb l’agressió com si arbitrés Mateu Lahoz. A més, els darrers dies ha plogut i sempre tens el risc de perdre un ull per l’acció dels seus paraigües que fan servir com si fossin aprenents del Jedi amb les espases làser.

Davant d’aquest panorama, els nadius tenim dues opcions: quedar-nos a casa o atrevir-nos a sortir. Si en comptes d’haver llegit els llibres juvenils d’hiperficció exploradora haguéssim fet cas a Blaise Pascal i al seu ‘tots els problemes de la humanitat provenen de la incapacitat de l’home d’estar assegut, sol i en silenci’ ens hauríem atrinxerat al nostre pis fins que hagués passat la invasió.

Ha estat positiva per als comerciants, hotelers i per a les pistes d’esquí mentre que els indígenes ens hem comportat com la senyora Miniver de la pel·lícula de William Wyler que intentava seguir fent la seva vida malgrat els bombardejos alemanys sobre Anglaterra a la Segona Guerra Mundial. I disposats també a adaptar-nos a les noves tecnologies.

Així per a les properes festes de Nadal potser ja tindrem l’AppMaldita, versió per a dispositius mòbils dels llibres de ‘Tria la teva pròpia aventura’ que van causar furor entre els nens dels anys vuitanta i noranta. L’aplicació permet al jugador triar diversos camins per escapar als perills.

Segur que seré capaç de descarregar-la. La nit de Reis he aconseguit tallar un tortell de massapà en vuit trossos iguals fent només tres talls. Des de l’empat a 1.550 en la votació de la CUP que no s’havia vist una cosa igual.

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF