Opinió 24/01/2017

Ficció reencarnada

L’encàrrec a Carlos Zanón de ressuscitar el detectiu Pepe Carvalho, creat per Vázquez Montalbán, s’afegeix a una llarga llista de populars personatges de la literatura recuperats per altres escriptors

i
Bru Noya
2 min

M’agraden les llibreries. Molt. Em relaxa molt més anar a veure llibres que anar a comprar roba, perquè amb ells no tinc problemes de talla. Si la secció de texans és territori comanxe la de novel·la negra és, per mi, un balneari. Després del tancament de la Negra i Criminal a la Barceloneta, el meu conseller en cap és el llibreter de Série B a Tolosa de Llanguedoc que sobreviu al costat d’un gegant com és Ombres Blanches, 43 empleats i més de 100.000 llibres en estoc.

Algun dia m’hauran de treure de Série B els antiavalots perquè aquell pobre home pugui tancar. M’aconsella, m’assessora sobre autors francesos i intenta encolomar-me uns nord-americans que intento evitar tant com puc, i parlem de sèries de televisió i de pel·lícules basades en llibres. Un dia em va preguntar perquè llegia en francès i li vaig respondre que per les traduccions. N’hi ha algunes en castellà o en català que són horroroses. Darrerament em van regalar un llibre d’una escriptora sueca on els personatges, en la traducció a la nostra llengua, es parlaven de vostè, un tractament que va ser abolit en aquell país nòrdic l’any 1960, i on tutejar-se està tan estès com Ikea o H&M.

Una altra vegada vam parlar dels detectius que han sobreviscut als seus creadors i que han ressuscitat de la mà d’un altre escriptor, ara que hem sabut que Carlos Zanón recuperarà el Carvalho de Vázquez Montalbán. Van sortir els noms d’Hèrcules Poirot, Sherlock Holmes, Philip Marlowe i el cas de la saga ‘Millennium’ d’Stieg Larsson que va continuar David Lagercrantz. El propi Carlos Zanón escrivia, no fa massa, que Carvalho hagués cremat a la xemeneia els tres primers volums de ‘Millennium’, precisament els escrits per Larsson. Està clar que la del llibre és una indústria i que aquesta funciona si és rendible tot i que sigui en el format franquícia. Fins i tot Jardiel Poncela es va atrevir amb les ‘Novísimas aventuras de Sherlock Holmes’ abans que la fundació que vetllava pels drets de Sir Artur Conan Doyle donés la seva aprovació a la primera seqüela oficial del popular detectiu.

El que han fet ara l’editorial Planeta i els propietaris dels drets d’autor de Vázquez Montalbán amb el detectiu Pepe Carvalho és confirmar una tendència que des de fa anys s’imposa a la narrativa anglosaxona: la de la reencarnació de la ficció. Després d’explicar-li tot això al pacient llibreter de Série B vaig entrar a la llibreria del costat. El rànquing de llibres més venuts (que no llegits) incloïa novel·la històrica, biografies, salut, i receptes per sortir de la crisi i viure feliç. Em vaig comprar un d’aquests manuals i me’l vaig llegir. Però continuo igual que abans. Serà perquè no tinc comprensió lectora. O perquè estava mal traduït.

stats