Opinió 26/01/2016

Escoles d’hostaleria

L’arribada de dos centres formatius a Andorra coincideix amb la reivindicació de la professió de cambrer en un àmbit, com el de la gastronomia, dominat pels cuiners

i
Bru Noya
2 min

Pertànyer a una generació en la qual el telèfon no tenia identificació de trucades et protegeix contra els ensurts. Però no et dóna immunitat plena. Ho pots comprovar quan, en un restaurant, et porten la nota i aquell vi que t’havia recomanat el cambrer tot lloant els seus compostos polifenòlics et surt a un preu com si fos el que s’havia servit a les bodes de Canà. I aquell plat que havies triat gràcies a la detallada explicació sobre les proteïnes del turbot pescat durant la tercera plenamar del mes de juny, l’has pagat com si fos caviar del peix esturió beluga.

T’han informat de les tècniques culinàries d’esferificació, la carta estava formada per plats amb noms que semblaven mobles d’Ikea, però has sortit amb tanta gana que et menjaries la mare de Bambi o una llauna de paella ‘Just Divorced’, i amb la sensació de presa de pèl. Això sí, el disseny del local és preciós, de monogràfic de la revista ‘Nuevo Estilo’.

Ara és un gastrobar, però abans havia estat ‘delicatessen’, ‘brasserie’, restaurant, cafè bar, hostal i bar. Vull suposar que és l’edat, i no aquests canvis constants de nom, la que ha retirat el cambrer de capçalera que tenien. Eficient, discret, atent i moltes altres virtuts tan abundants com les agressions sense pilota de Cristiano Ronaldo. Un bon professional.

Té tota la raó el Gerard Arimon en el seu blog gastronòmic, aquí a l’ARA.ad, quan escriu que "cuiners en sobren però falten cambrers professionals, un ofici que si no el cuidem està en perill d’extinció". Els últims mesos, fruit de l’obertura econòmica en l’àmbit de l’ensenyament, han anunciat la seva arribada a Andorra el Centre d'Hostaleria Mediterrani que s’instal·la a Sant Julià de Lòria i l'escola internacional d’Hostaleria i Gestió Turística Vatel que s’ubicarà a Encamp, i que s’afegeixen a l’escola d’Hostaleria del Liceu Comte de Foix que ja funciona des de fa anys.

Les propostes, amb bàtxelor en direcció hotelera inclòs, són molt interessants, sobretot si els alumnes poden fer pràctiques en els establiments del país ja sigui com a cuiners, cambrers o recepcionistes als hotels. Poden aprendre moltes coses. Per començar, i entrant a la pàgina web en castellà de l’escola Vatel, he après una nova paraula: ‘egresado’. És algú que s’ha graduat. M’ho ha aclarit el diccionari. Perquè després de saber que en tenien 29.000 repartits pel món estava començant a posar en dubte les qualitats d’antídot contra l’esglai que dóna l’haver crescut amb un telèfon sense identificador de trucades.

stats