Escapada de varicel·la

El repunt de la malaltia i la restrictiva legislació de l’Estat espanyol incentiven el turisme vacunal a Andorra

A la sala d’espera del Centre d’Atenció Primària de la parròquia conflueixen temes ben diversos. Com a la xarxa social Reddit. Però en comptes de l’últim videoclip de 'Die Antwoord', el relat de l’experiència personal d’un desertor nord-coreà o les declaracions d’un senador nord-americà homòfob, et trobes amb una dona amb una estella de fusta clavada al peu fruit del seu primer dia de piscina, l’home que s’ha tallat el dit quan lluitava amb una cuixa de pernil i al que l’ha picat l’única abella que deu sobreviure a Andorra en plena extinció de l’espècie.

També hi ha dues parelles amb fills petits. No es coneixen tot i que són de dues poblacions catalanes separades per uns 25 quilòmetres. Han vingut a vacunar els nens per la varicel·la. Porten la recepta del seu pediatre i han comprat la vacuna en una farmàcia andorrana.

Expliquen que a l’Estat espanyol, tot i el repunt de la malaltia, no vacunen els infants més petits de 12 anys, que no la venen a les farmàcies i que és només d’ús hospitalari. Per tant, l’escapada de cap de setmana és fruit de la necessitat i no d’una iniciativa del Clúster de Salut i Benestar d’Actua o de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) per pal·liar el seu elevat dèficit.

Sobretot perquè els pares que han vacunat els seus fills contra la varicel·la han pagat cadascun una mica més de dos euros per la punxada. Una de les parelles diu que tornarà per vacunar un altre dels fills tot i que les coses poden canviar, perquè a l’Estat espanyol estan en un període preelectoral. Sinó, sempre els queda el recurs de connectar amb Podem, el primer partit del món en utilitzar Reddit per recollir opinions i propostes i explicar el seu cas.

El problema és si els respon Íñigo Errejón, el número dos del partit, a l’estil de la seva piulada al Twitter dient que "l’hegemonia es mou en la tensió entre el nucli irradiador i la seducció dels sectors aliats laterals".

EDICIÓ PAPER 27/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF