12/02/2012

La visita del futur

3 min
Xi Jinping en una reunió amb empresaris nord-americans a Pequín a l'agost.

A continuació, el programa de la visita del vicepresident Xi Jinping als Estats Units. Cordin-se els cinturons i continguin l'alè: dimarts al matí, Xi Jinping serà rebut a la Casa Blanca pel seu homòleg, Joe Biden, que el portarà fins al Despatx Oval, on es reunirà amb el president Obama. D'allà anirà al departament d'Estat, on dinarà amb Hillary Clinton. A la tarda visitarà el Pentàgon i mantindrà una reunió amb el secretari de Defensa, Leon Panetta, i d'allà tornarà a Lafayette Square, just al davant de la Casa Blanca, on hi ha la cambra de comerç, que és la patronal nord-americana. S'enfrontarà directament a les preguntes dels empresaris sobre els problemes per fer negocis a la Xina, i acabarà sopant a l'Observatori Naval, residència del vicepresident Biden. I dimecres Xi Jinping serà rebut a les dues cambres del Congrés pel seu president, John Boehner.

Divendres passat quatre alts consellers d'Obama van explicar obertament que la visita de Xi era una "oportunitat important de saber més coses del vicepresident xinès" i, alhora, "permetre'l accedir a un millor coneixement dels Estats Units".

La Xina és la gran obsessió nord-americana de començaments del segle XXI: és el seu banquer, la seva fàbrica i el seu rival. Nord-amèrica viu en bona part del crèdit xinès, compra massivament made in China i prioritza l'Àsia-Pacífic, com el nou i més gran teatre d'operacions comercials i militars del món. Obama acaba d'anunciar el desplegament de marines a Austràlia i que la reducció de l'exèrcit dels EUA no es farà ni a costa dels portaavions ni de la força aèria, en bona part per les exigències d'aquest nou centre de gravetat mundial. Les elits nord-americanes comencen a aconsellar als seus cadells que aprenguin mandarí. En aquestes circumstàncies, observar de prop l'home que té tots els números per esdevenir secretari general del Partit Comunista a finals d'any i president del país el 2013 és un imperatiu estratègic.

Xi Jinping ja coneix els Estats Units. Fa 27 anys va visitar Iowa com a cap d'una delegació oficial del partit per aprendre tècniques avançades d'engreixament del porc, i per això la setmana que ve passarà dos dies a Iowa retrobant-se amb els mateixos grangers que el van rebre el 1985. Washington considera aquesta parada al cor del país a petició pròpia com un toc d'elegància personal del futur líder xinès. D'altra banda, la seva filla, Xi Mingze, està matriculada a Harvard. El viatge acabarà a la Costa Oest, on acompanyat per Biden Xi visitarà Los Angeles i tornarà a Pequín.

No està prevista cap roda de premsa, així que no podrem preguntar a Xi si troba fonamentada la preocupació expressada fa un parell de mesos per l'economista Paul Krugman, que en un article al The New York Times titulat Es trencarà la Xina? es preguntava si la Xina estava presentant els coneguts símptomes de la bombolla immobiliària a punt d'esclatar, amb un consum interior dèbil i un creixement molt depenent de les exportacions.

Intencions futures

L'opacitat de les dictadures protegeix els seus líders, i Washington espera descobrir les intencions futures de Xi en aquesta mena de viatge d'estudis d'un número dos a qui d'aquí un any hauran de rebre amb catifa vermella i banda de música. Del que realment pensa Xi i del que és capaç d'arribar a dir en públic, destaca una declaració feta a Mèxic el 2009: "La contribució més gran de la Xina a la crisi financera és donar menjar a 1.300 milions de persones. Hi ha alguns estrangers avorrits i amb els estómacs plens que no tenen res més a fer que assenyalar-nos amb el dit. La Xina no exporta revolucions, ni gana ni pobresa i no causem maldecaps. Què més es pot demanar?" A Washington li demanaran respecte pels drets humans.

stats