01/02/2011

De "govern estable" a "transició ordenada"

2 min

PERIODISTA I CORRESPONSAL / DE TV3 A WASHINGTONDimarts passat arribaven a Washington les primeres notícies de manifestacions contra Mubàrak. La secretària d'Estat, Hillary Clinton, havia de comparèixer amb la ministra espanyola Trinidad Jiménez. Els periodistes vam comprovar que Clinton tenia la resposta preparada: "El govern egipci és estable i esta mirant de trobar la manera de respondre a les necessitats legítimes dels egipcis". En cada connexió de la CNN amb el Caire quedava més clar que d'"estable", el govern de Mubàrak en tenia més aviat poc.

Però el govern d'Obama no volia ni podia córrer. Com s'ha dit fins a l'extenuació, Egipte és un aliat dels Estats Units des de fa més de trenta anys i un veí pacífic d'Israel. Cada any, Egipte rep armament nord-americà per valor de 1.000 milions d'euros. Mubàrak va ser convidat a Washington a la solemne obertura de converses de pau directes entre Israel i l'Autoritat Nacional Palestina el setembre passat. Les converses de pau eren el principal objectiu d'Obama i qualsevol altre problema, incloent-hi els drets humans a Egipte, quedaven en segon terme en nom de l'estabilitat. Wall Street vivia divendres, en un sol dia, la caiguda més gran dels darrers dos mesos, pel temor a un augment dels preus del petroli. S'imposava la calma. Però el juny del 2009, a la universitat del Caire, precisament, Obama deia al món àrab: "El govern del poble i pel poble estableix una sola pauta per als governants: el poder es manté pel consentiment, no per la coerció". I una veu va cridar: "We love you!" Atrapat entre la doctrina i la realitat, pressionat pel NYTimes , el Post i la blogosfera, el discurs va virar. Dijous: "La violència policial no és la resposta". Divendres al matí: "Instem el govern egipci a permetre protestes pacífiques". Al migdia: "Revisarem la nostra política d'assistència segons el que passi". Al vespre: "Acabo de parlar amb Mubàrak i li he dit que té tota la responsabilitat de convertir les promeses en realitat". Diumenge: "Estem concentrats en una transició ordenada". Ahir dilluns: "Transició ordenada vol dir canvi".

Els Estats Units no s'oposaran als anhels de llibertat dels egipcis, però treballaran per impedir que el buit de poder sigui ocupat per islamistes.

stats