Les claus del dia, per Antoni Bassas (12/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Avui serà el dia més tòrrid de la setmana. Màximes de 40 graus a Ponent i temperatura de sensació similar a la costa.

El cap de setmana començarà amb molta calor i acabarà amb xàfecs sobtats

2. L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, la socialista Núria Marín, ja és presidenta de la Diputació de Barcelona amb els vots de Junts per Catalunya.

JxCat i el PSC fan efectiu el pacte i escullen Marín presidenta de la Diputació entre protestes de l'ANC

El poc que quedava de la unitat entre els dos grans partits independentistes ha saltat pels aires. La portaveu republicana, Marta Vilalta: “Junts per Catalunya hauran de donar explicacions de per què han triat el 155 abans de fer un govern independentista, sobiranista i republicà al capdavant de la Diputació de Barcelona. Segur que hi ha un abans i un després d'aquest dia, el Govern ho valorarà. Des d’ERC no escatimarem cap esforç per refer les confiances però sobretot per posar-nos al servei del país, com sempre hem estat”.

Des del PP, García Albiol retreia al PSC haver pactat amb l’independentisme: “des de la seva formació política té una lectura clara i un missatge polític, i a la vegada el que pot provocar és que el senyor Puigdemont, amb l’experiència que tenim, la seva manera d’utilitzar les institucions, ho pugui fer també amb la Diputació, que és la tercera institució de Catalunya. Sincerament, ens sembla que era un risc evitable”.

Núria Marín, preguntada per si això era l’avantsala d’un pacte Sánchez-independentistes, va contestar: “crec que cada institució té un lògica diferent, per tant del que puc parlar és de la Diputació de Barcelona i dels acords que s’han explicat aquí”.

Núria Marín, l'alcaldessa omnipresent

3. Al paper i al web de l’ARA trobareu l’entrevista que vam fer ahir a la membre del secretariat nacional de la CUP Eulàlia Reguant. Preguntada sobre el fet que la CUP perdés a les municipals la meitat dels vots i que no hagués entrat a Barcelona, va considerar que “la CUP, molt probablement, no ha sabut comunicar ni abordar un proposta política que fes front al moment polític que vivíem. I del país, el que ens sembla, és que en certa manera vira cap a l’ordre. Després d’un moment polític molt intens com és la tardor del 2017, hi ha un cert esgotament o una certa por i hi ha un vot que va cap a mantenir l’ordre”.

Eulàlia Reguant: “El país vira cap a l’ordre després de l’1-O”

4. El culebró que continua sense que passi res de nou és el de la formació d’un govern a Espanya. Dani Sánchez Ugart informa des de Madrid que, en el capítol d’ahir, Sánchez afluixa en el veto a la coalició però el manté a Iglesias, que el PSOE està “valorant tots els escenaris” i que demana recomençar.

5. Un altre clàssic: el Tribunal de Justícia de Catalunya anul·la l’impost que la Generalitat aplica a les begudes ensucrades. El jutge ha sentenciat que hi va haver defectes en la tramitació de la llei. El Govern replica que la sentència parla del reglament però no de la llei i que l’impost continua vigent. L’any passat, per aquest concepte, la generalitat va recaptar 42 milions d’euros.

6. Atenció si voleu agafar un avió al Prat el cap de setmana del 27 i 28 de juliol: el personal d’Ibèria ha convocat una vaga. Els treballadors protesten per l’excés de feina a l’estiu.

El personal de terra d'Iberia al Prat convoca vaga per al 27 i 28 de juliol

7. Tenim crònica des de Roma de Soraya Melguizo: la Fiscalia italiana investiga si el Kremlin finança el ministre de l’Interior i líder de la Lliga, Matteo Salvini. El pagament il·legal es faria mitjançant una compra de petroli.

8. Ahir va morir Vincent Lambert, l'home francès tetraplègic en estat vegetatiu des de feia més de 10 anys a causa d’un accident de trànsit. Li havien començat a retirar l’alimentació i la hidratació feia 19 dies.

9. I una previsió esportiva del dia: aquesta tarda tenim un clàssic de la història del tenis, Nadal-Federer a Wimbledon. El partit començarà quan s’acabi l’altra semifinal, Djokovic-Bautista.

Roberto Bautista es cola a la festa dels favorits a Wimbledon

Torna a l' Ara Bon Dia.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF