Les claus del dia, per Antoni Bassas (26/06/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1.  La calor dispara avisos preventius per contaminació de l’aire. A Barcelona ha nascut una plataforma veïnal que demana que l’Eixample deixi de ser territori dels cotxes.

2. A la portada de l’ARA d’avui publiquem, orlada en negre, la fotografia d’un pare i una filla ofegats a Río Bravo, el riu que separa Mèxic i els Estats Units. A l’editorial titulem “L’altra frontera de la vergonya”. I a Internacional hi trobareu l’escàndol d’un centre de detenció d’immigrants on s’amunteguen nens en nul·les condicions humanitàries, que inclou canalla de 7 i 8 anys cuidant nadons sense bolquers ni roba neta.

La imatge més dramàtica de la política migratòria de Trump

3. Els presos polítics arriben avui després d’un viatge de tres dies per fer 600 quilòmetres. Forcadell està sent traslladada a la presó de Mas d'Enric, Bassa a Puig de les Basses i Sànchez, Cuixart, Junqueras, Romeva, Rull, Turull i Forn a Lledoners. Hi ha un parell de concentracions convocades a Lledoners, a les 12 del migdia i a les 8 del vespre. La consellera portaveu, Meritxell Budó, diu: "És inaudit que fins ara no se'ls hagi començat a traslladar, igual d'inaudit que aquest trasllat duri dos dies i dues nits.  Des del Govern la reflexió que s'ha fet en aquest sentit és que ens fa pensar que el tracte que estan patint els presos i les preses polítics és un càstig addicional i innecessari". I Txell Bonet afegeix: "Un trasllat no és el que ha demanat el grup de detencions arbitràries de les Nacions Unides ni tampoc Amnistia Internacional, que la setmana passada va demanar que un cop acabat el judici oral fossin alliberats".

Per cert, el Tribunal Suprem s’ha avingut a preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat de Junqueras donada la seva condició d’eurodiputat electe.

4. Pedro Sánchez continua sense obtenir els vots per a la seva investidura. Ahir es va reunir amb Pablo Iglesias, el líder de Podem. No es descarta que el PSOE convoqui una sessió d’investidura per d’aquí 10 o 12 dies, sense tenir-ne els vots, una convocatòria que actuaria com a mesura de pressió per a PP, Ciutadans i Podem, que no estan per anar a unes noves eleccions, precisament.

5. Parlant de Ciutadans, Carrizosa va sortir ahir a defensar el 'no' de Rivera la investidura de Sánchez, que tant ha fet caure el valor polític de Rivera: "Jo opino que dir que 'no' a Sánchez no és de dretes, és de centre liberal i de pura raó, vistes les polítiques que està portant a terme Pedro Sánchez. Dir que 'no' a Sánchez no té color polític".

Josep Ramoneda escriu a la contraportada sobre Ciutadans l’article titulat “El destí dels enrabiats”.

El destí dels enrabiats

6. La mesa del Parlament va rebutjar ahir tramitar una iniciativa legislativa popular (ILP) que demanava recuperar la declaració d’independència. Els representants de Junts per Catalunya van votar-hi a favor i els d’Esquerra es van abstenir, amb el corresponent intercanvi de retrets entre partits que governen junts. El 'capo' del grup d’Esquerra a la cambra, Sergi Sabrià, va adreçar-se així a Junts: "Els partits tenen una possibilitat que poden exercir, que és agafar el text i presentar-lo. Si ho fan i ho registren, i per tant deixa de tenir el format d'ILP i passa a tenir el format de proposta d'un dels grups parlamentaris, serà discutida en seu parlamentària. Junts per Catalunya, el company Costa, té la possibilitat d'agafar la llei, copiar-la en un full de Junts per Catalunya, entrar-la per registre i a partir d'aquí es podrà fer el debat".

7. A Cultura hi trobareu en dues planes els 15 espectacles imprescindibles del festival Grec que comença aquesta nit. Entre les propostes que firma Antoni Ribas Tur hi trobareu teatre, circ, i música.

8. A Esports, Toni Padilla explica que el Barça vol que Neymar torni demanant perdó (i també vol Griezman). Cillessen ja és del València. 

9. I una dada per acabar: segons l’Institut Nacional d’Estadística, a Catalunya érem, a 1 de gener, 7.565.099 habitants, xifra rècord, gràcies a la immigració.

Torna a l' Ara Bon Dia.

EDICIÓ PAPER 11/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF