Les claus del dia, per Antoni Bassas (25/06/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Els presos polítics han dormit aquesta nit a la presó de Valdemoro, aquest nit dormiran a Saragossa i no arribaran a Lledoners fins demà dimecres, en un viatge vergonyosament lent. Carme Forcadell i Dolors Bassa, en canvi, sortiran aquest matí d’Alcalá-Meco, però també faran parada a Saragossa aquesta nit i arribaran demà l’una a Tarragona i l’altra a l’Empordà.

2. Continua la crisi a Ciutadans. A Rivera ara li plega el portaveu econòmic Toni Roldán i l’eurodiputat Javier Nart dimiteix de l’executiva. Roldán: “No me’n vaig perquè jo hagi canviat, sinó perquè Ciutadans ha canviat. Aquest no és el contracte que jo vaig firmar. La política no és un supermercat, aquí no es venen productes que es poden alterar de la nit al dia. Es venen idees. Es ven un projecte per a Espanya. I jo segueixo creient en el mateix projecte per a Espanya en què creia fa 4 anys”

Els crítics a Rivera voldrien que facilités la investidura de Pedro Sánchez i se senten incòmodes amb els pactes amb Vox. No us perdeu l’article que firma Joan B. Culla titulat “La flor marcida”.

3. Aquesta setmana farà dos mesos que hi va haver eleccions espanyoles i Pedro Sánchez encara no té els vots per a la seva investidura. Les converses amb Pablo Iglesias no avancen: “Preguntin vostès a Pedro Sánchez si està treballant la investidura amb el PP i Ciutadans en comptes de nosaltres. Per la nostra banda, plena disponibilitat per arribar a un acord d’equips, de programa, sent tots capaços de cedir, capaços de «transigir », però per donar a Espanya el govern estable i progressista que el nostre país necessita”

4. L’ARA publica avui una entrevista amb el president del PDECat David Bonvehí, en plena negociació amb l’entorn de Puigdemont sobre com integrar el partit en la coalició de Junts per Catalunya. Bonvehí lamenta que el PDECat hagi perdut la condició de partit referència del sobiranisme a benefici d’Esquerra i s’imagina així com hauria de ser Junts per Catalunya: “Em sembla que JxCat hauria de ser bastant semblant en aquella idea de la Convergència dels primers anys. Que era un partit que anava des del centre-esquerra fins el centre-dreta. I, per tant, em sembla que JxCat s’hauria d’assemblar a això. Ideològicament bastant transversal, però aquestes persones de centre, centre-liberals o centre-dreta també si han de poder sentir identificades”

5. No us perdeu el reportatge de Mònica Bernabé des de Caracas. Explica que les farmàcies i els comerços tornen a estar plens de productes, perquè l’alliberament dels preus i l’eliminació del control de canvi han fet créixer l’oferta.

6. Donald Trump aprova sancions directes contra l’aiatol·là Ali Khamenei perquè ell i el seu entorn no puguin fer servir el sistema bancari internacional. Continua, doncs, la pressió de Trump a l’Iran just quan el president dels Estats Units acaba de començar la seva campanya per a la reelecció de l’any que ve.

7. I als Esports, la selecció espanyola femenina de futbol va ser eliminada ahir pel potent equip dels Estats Units. I Toni Padilla explica que aquesta setmana és clau al Barça per vendre jugadors, equilibrar els cotes i, amb la caixa feta, reforçar l’equip de Valverde per a la pròxima temporada.

Torna a l' Ara Bon Dia.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF