Les claus del dia, per Antoni Bassas (18/06/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. La Junta Electoral Central nega les actes d’eurodiputat a Puigdemont i Comín. El seu advocat, Gonzalo Boye, es presenta al Congrés amb poders del president i el conseller, que havien promès el càrrec davant de notari. Se’l van treure de sobre: "He vingut amb els poders del president Puigdemont i de Toni Comín per prestar jurament en representació seva i també hem portat la promesa d'acatament constitucional per imperatiu legal prestada fa uns dies davant les autoritats vàlides a Bèlgica. La JEC els ha rebutjat, que és el que esperàvem, i entenem que creuen que no cal aquesta documentació i, per tant, el tràmit, segons el nostre parer i a efectes jurídics, ja està complert".

La llista de Puigdemont va obtenir més d’un milió de vots a les eleccions europees.

2.  Ciutadans trenca amb Manuel Valls per haver donat els tres vots que van permetre fer alcaldessa Ada Colau. L’encarregada d’anunciar-ho va ser Inés Arrimadas: "Les discrepàncies importants vistes sobretot en la investidura d'Ada Colau ens han fet prendre la decisió. Som la veu del constitucionalisme a Catalunya, la veu dels que no volem que els nostres ajuntaments estiguin en mans del separatisme i sobretot som aquells que sabem que entre Colau i Ernest Maragall no hi ha gaires diferències i han trigat 48 hores en donar-nos la raó".

Valls va emetre un comunicat en què es refermava en la seva decisió. Els sis regidors es repartiran en dos grups municipals. Per cert: ahir el llaç groc ja es va tornar a penjar a la façana de l’Ajuntament de Barcelona, per decisió dels comuns, ERC i JxCat.

3. En relació amb els presos, la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat s’oposen a la llibertat sol·licitada per les defenses perquè creuen que es manté el risc de reiteració delictiva, durant el judici s’ha vist que hi ha “un augment raonable de la possibilitat d’una condemna efectiva” i es manté el risc de fuga, sobretot després d’haver escoltat els al·legats finals.  

4. Florentino Pérez, en qualitat de president d’ACS, compareix al Parlament per declarar davant la comissió d’investigació del magatzem de gas Castor. En el seu conegut estil, es va eximir de qualsevol responsabilitat i interès lucratiu: "Ha sigut una fatalitat i jo ho sento i l'he patit. Aquí han dit que s'han donat 1.350 milions a Florentino, i ho diuen perquè soc conegut, però no ens han donat ni un duro. Tots els diners que s'han rebut se'ls han emportat els financers".

5. A Egipte mor qui va ser-ne president, Mohammed Mursi, víctima d’un atac de cor a la mateixa sala del tribunal que el jutjava. Les dures condicions a la presó han afectat la seva salut.

6. Joan Canadell, de la candidatura Eines de País, ja és president de la Cambra de Comerç de Barcelona. Va ser escollit ahir pel ple de la institució. El financer Carles Tusquets va intentar aturar el ple al·legant que estava impugnat.

7. La línia 1 del metro de Barcelona, la vermella, estarà tallada per obres durant dos mesos, entre el 29 de juny i el 30 d’agost entre les estacions de Fondo i el Clot. S’hi faran importants obres de manteniment. També estarà tallada la línia 2, la lila, entre Paral·lel i Sagrada Família durant tot l’agost, i la 5, la blava, entre Can Vidalet i Collblanc. Les obres costaran uns vint milions d’euros.

8. Es presenta la revista 'Talent guide', editada per Barcelona Centre Universitari i l’ARA. Es tracta d’una publicació que informa sobre tots els aspectes de la vida a Barcelona a estudiants, professors i investigadors nouvinguts a la capital.

El talent ens visita: del sincrotró al superordinador

9. El Barça de bàsquet perd d’un punt a Madrid en l'últim segon un partit que tenia guanyat i ara ha de remuntar un 2-0 a la final, una missió considerada impossible. En canvi, l’equip de futbol sala guanya per 3-7 a Múrcia i es jugarà la Lliga amb ElPozo a un sol partit, dissabte que ve al Palau Blaugrana.

Torna a l' Ara Bon Dia

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF