Les claus del dia, per Antoni Bassas (12/06/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Els advocats de la defensa neguen rebel·lió, però s’obren a reconèixer que hi va haver desobediència. Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva: “Per tant, en aquest context ningú va tirar endavant pensant que el dia 1 d’Octubre hi hauria el que va passar. De fet, en aquesta mateixa sala, i estem parlant de rebel·lió, i ens demanen 25 anys, el company Pina, un dia, quan va preguntar si hi havia armes l’1-O, va riure fins l’apuntador. I la meva pregunta és: per què va generar riures, que quan ens imputen rebel·lió, algú pregunti si l’1-O hi va haver armes? Perquè és absurd”.

L’advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, encara va més lluny i diu que la prova que no hi va haver rebel·lió és que el Govern no va fer cap pas per proclamar la independència: “El govern de la Generalitat incompleix la resolució de resultats, incompleix la declaració d’independència. I adequa, vota una resolució que uns particulars, que uns diputats representants del poble de Catalunya, en un local, van elaborar com a part declarativa d’una proposta de resolució. Aquest text elaborat per tercers, ningú diu res, ningú vota res i tothom se’n va a casa seva. No s’arria la bandera, no es comunica res al cos diplomàtic, no es dicten decrets ni lleis de desenvolupament i tothom s’adapta a l’aplicació de l’article 155”.

Per a Ernesto Ekaizer, Melero va donar el cop de gràcia a la rebel·lió postmoderna, la de les masses sense armes, enganyades pel Govern, i afirma que sense violència tampoc pot haver-hi ni conspiració ni temptativa de rebel·lió.

Al final del seu al·legat, l’advocat Jordi Pina va dirigir aquestes paraules a Jordi Sànchez i als seus companys: “Aquest complex i difícil procediment judicial i les tres o quatre últimes paraules em permetrà el tribunal que siguin d’agraïment als meus tres amics, Josep, Jordi, Jordi. Ha estat un honor i sigui quina sigui la sentència podeu estar ben tranquils, que sou gent de pau”.

Avui acabarem de sentir els defensors que falten per exposar les seves conclusions definitives i, segons com vagin de temps, aquest vespre podríem sentir les últimes paraules dels presos i el “vist per a sentència” del jutge Marchena.

2. Per cert que el Tribunal Suprem ha autoritzat Joaquim Forn a venir a Barcelona a la constitució de l’Ajuntament, aquest dissabte. Forn viatjarà custodiat i haurà de tornar a Soto del Real quan acabi la sessió. En canvi, la Fiscalia rebutja que Junqueras reculli l’acta d’eurodiputat. Si el deixa anar a Estrasburg, obligaria el Suprem a demanar permís al Parlament Europeu per continuar jutjant Junqueras, cosa que el Suprem vol evitar.

3. El que encara no se sap és qui serà l’alcalde o alcaldessa de Barcelona. Ernest Maragall va fer un moviment ahir: s’ofereix a parlar amb els socialistes: “Estic disposat a reprendre les converses amb BComú i a aprofundir en l’acord bilateral. I en aquest àmbit estic disposat a compartir la presència dels representants del grup socialista, del senyor Collboni, de manera que ens permeti analitzar amb detall el grau de distància, proximitat i contradicció que pugui haver-hi en aquesta direcció, en aquest document programàtic que tenim sobre la taula”.

4. A Madrid, Ciutadans presidirà el Parlament autonòmic gràcies a Vox, però nega que hi hagi acord previ, i el PP va començar negociacions amb Vox per a la Comunitat de Madrid. L’editorial de l’ARA es titula “La carta blanca del PP a l’extrema dreta”.  

5. Mentrestant, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es reuneixen i el PSOE proposa a Podem no un govern de coalició sinó un govern de “cooperació”: “Crec que és un punt de partida per negociar adequat. La clau és que tinguem un govern plural de cooperació, de coalició, de cogovern, del nom que se li vulgui posar, però que garanteixi que, efectivament, en aquest país, diguem que les bones propostes no només es queden en campanya electoral, sinó que es tradueixen en una acció de govern precisa, i crec que hi ha punts de partida interessants per negociar aquest govern”.

6. A Internacional, amb una notícia que fa vergonya: Itàlia multarà amb 50.000 euros les ONG de rescat del Mediterrani.

7. El departament d’ Educació atura els canvis a la formació professional dual. Els sindicats diuen que obria la porta a mà d’obra barata per a l’empresa i els professors creuen que amb menys hores de classe i més de pràctiques perillen llocs de treball de professors.

8. I als Esports, el Barça ja és finalista de la Lliga de bàsquet. Ahir va guanyar a Saragossa i dissabte ja començarà a jugar a la final a Madrid. En canvi, l’ equip blaugrana de futbol sala va perdre al Palau amb El Pozo Múrcia i ara la final està empatada (1-1). El tercer partit serà dissabte, a Múrcia.

Torna a l' Ara Bon Dia.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF