Les claus del dia, per Antoni Bassas (16/05/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Avui hi ha vaga de mestres i professors dels centres públics. Demanen fer una hora menys de classe cada setmana. El 2010 van haver de fer-ne dues més. El 2017 en van reduir una i ara volen que es compleixi la meitat pendent del pacte. La conselleria que dirigeix Josep Bargalló manté que és impossible atendre aquesta demanda amb una pròrroga pressupostària.

2. El Parlament ha de votar avui els diputats que que envia al Senat. El PSOE va filtrar que Iceta seria president de la cambra quan encara no era senador, comptant que la votació al Parlament es podia donar per descomptada. Esquerra i el PDECat han dit que no pensen votar Iceta, i Pedro Sánchez ho troba un veto al diàleg: “Els molesta perquè representa tot allò que no volen per a Catalunya. El PSOE a Catalunya representa el compromís i l’amor per Catalunya i per Espanya. Representa la defensa de la Constitució i de l’Estatut d’Autonomia, i això és el que no volen per a Catalunya”.

El president Torra li contesta: “Com a algú se li havia ocorregut que votaríem el senyor Iceta? ¿És que ara al Parlament de Catalunya ha de permetre que el president del govern espanyol li digui qui ha de ser el president del Senat espanyol? De cap manera”.

Torra afirma que "no defallirà" en la defensa de drets i llibertats i que "pagarà el preu que calgui"

I Sergi Sabrià, d’Esquerra: “El Parlament de Catalunya no és súbdit de ningú. Si volen repartir cadires que ho facin, però que no comptin amb nosaltres. Que no comptin que el Parlament de Catalunya els farà la feina. Respecte als diputats i diputades, a la institució, i respecte als ciutadans de Catalunya”.

3. Mentrestant, la Fiscalia inclou un nou delicte, el d’organització criminal, contra els diferents càrrecs del Govern i empresaris que vincula a l’1 d’Octubre, entre els quals els directors de TV3 i Catalunya Ràdio. Només Vox havia demanat acusar-los per “organització criminal”, un delicte pel qual no s’està jutjant els dotze encausats del Tribunal Suprem.

4. Ahir vam tornar a sentir la veu a Joaquim Forn. Des de la presó, el candidat a alcalde Barcelona va ir dir això a 'El Nacional': "Soc inocent, no he comès cap delicte. Complir els mandats del Parlament no és cap delicte i, per tan, estic convençut de la meva inocència. I estic convençut que el 15 de juny, quan es constitueixin els ajuntaments, jo podré ser a l'ajuntament de Barcelona".

5. Encara en política, us recomanem la crítica de Mònica Planas del debat televisat de dimarts, i en concret de la decisió de TV3 de no emetre el minut d’or de Puigdemont gravat en un 'pen drive' i de passar el de Junqueras: “Com a criteri estrictament periodístic, és coherent. El de Puigdemont el vam veure vint minuts més tard en el 'Més 3/24'. Més enllà que tots dos vídeos passaven del minut, el de Junqueras tenia una singularitat: estava editat. Estrictament no era un minut d’or, sinó una selecció, i hauria estat important aclarir si el va editar el mateix partit o el va haver d’editar TV3. Va ser, sense cap mena de dubte, el debat més estrany de la història de la cadena.”

6. La direcció d’ Atenció a la Infància insisteix que l’antic Hotel Terranova de Rubí, ara tancat i en obres, és el lloc idoni per obrir un centre de menors no acompanyats. L’Ajuntament de la socialista Ana María Martínez i veïns hi estan en contra.

7. Als Estats Units, el Senat d’Alabama ha prohibit l’avortament, desafiant així la sentència del 1973 que el blindava a tot el país. Si el cas tornés al Suprem quedaria per veure què decidiria ara que té majoria conservadora.

8. I una efemèrides blaugrana per tancar: avui fa 40 anys que el Barça va guanyar la primera Recopa, a Basilea, amb el suport de 30.000 culers, en el primer gran desplaçament massiu de seguidors del Barça a una final. El Martí Molina ho recorda a les pàgines d’esports.

Torna a l' Ara Bon Dia.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF