Publicitat
Publicitat

BON DIA

Romeva, explicacions necessàries

NO SÉ QUANTS dels votants de Junts pel Sí tenen com a principal preocupació qui serà el candidat a la presidència, i per a quants és una condició que ho sigui o que no ho sigui Artur Mas. Però sospito que bastants menys dels que els rivals electorals el 27-S deuen calcular. Perquè durant mesos molts dels que votaran Junts pel Sí han estat més amoïnats per disposar d’una papereta forta, perquè els partits actuessin d’acord amb un criteri senzill: que a unes eleccions extraordinàries els corresponguessin una campanya i unes candidatures extraordinàries. Molts d’ells esperaven una unió temporal de partits i d’independents, per convertir, tant com fos possible, les eleccions en el referèndum que l’estat espanyol prohibeix. I molts d’aquests votants no compren el retrat simplista que converteix Mas en el Rajoy de Catalunya. Per diverses raons: perquè després de la gota de l’Estatut que va fer vessar el got de la dignitat, han fet la mateixa conversió que Mas cap a la independència. Perquè Mas ha incorporat al sobiranisme sectors socials i econòmics imprescindibles per aspirar a guanyar. O perquè valoren el seu lideratge en la decisió política més rupturista que hi ha hagut a Espanya en dècades: la celebració de la consulta del 9-N.

En aquestes circumstàncies, els eventuals votants de Junts pel Sí estan molt més interessats en una clara victòria de la independència que en el repartiment de càrrecs que en resulti, perquè saben que cap política, de dretes o d’esquerres, és possible amb l’actual repartiment de poder a Espanya.

Amb tot, la claredat és l’obligació del polític. Del 27-S en sortirà un govern i les explicacions que ahir va acabar donant Romeva eren necessàries. I preparatòries: li reconfirmen que la principal línia d’atac que rebrà serà la d’anar amb Mas a la llista, un argument que ja comença a ser pobre i suat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF