Misc 13/10/2019

Mireia Vehí: “L’Estat només acceptarà l’exercici del dret a l’autodeterminació si el desbordem”

Entrevista a la candidata de la CUP a les eleccions del 10-N

i
Antoni Bassas
4 min

BarcelonaMireia Vehí és la primera cap de llista de la CUP en unes eleccions espanyoles de tota la història. La formació anticapitalista prepara la campanya estatal mentre espera que arribi la sentència del Suprem.

Quina serà la resposta de la CUP a la sentència?

Treballar i posar tot el que estigui a les seves mans perquè la resposta al carrer sigui massiva, desobedient, alegre, col·lectiva i horitzontal, perquè la situació d’excepcionalitat democràtica és altíssima. L’exercici del dret a l’autodeterminació al Principat va començar al carrer, i aquest conflicte es resoldrà al carrer. Si el judici era un judici a tot un poble, perquè és evident que l’1 d’Octubre el va fer moltíssima gent, la sentència també és a tot un poble.

¿Confia que les protestes sostingudes acabin amb el govern espanyol negociant o amb una DUI?

L’exercici del dret a l’autodeterminació no vindrà d’un pacte d’estat, i més quan Pedro Sánchez és el nou home de la socialdemocràcia europea i el nou home del diàleg a l’Estat. Del nou govern no en sortirà l’exercici d’aquest dret, que només sortirà del que va passar l’1-O, és a dir, exercint-lo. A l’Estat només se’l pot fer seure forçant-lo i desbordant-lo.

¿I superar el 50% dels vots independentistes no pot ser la via?

El conflicte polític de l’autodeterminació ha arribat al Congrés i tota la campanya gira al voltant de Catalunya. Si hem portat el conflicte al cor de la bèstia, el que també li estem dient a l’Estat és que, fins que no es resolgui el dret a l’autodeterminació, Espanya serà ingovernable.

¿Està d’acord amb l’exconseller Comín que caldria generar un desgast econòmic de l’Estat?

Si l’estat espanyol funciona com una filial de la troica, és una estratègia fonamental desestabilitzar el règim. Fer una política col·lectiva de desobediència que ataqui els interessos de les elits econòmiques és atacar l’aparell d’estat.

I atacar el sou a final de mes, no?

Les vagues, que ha fet servir la classe treballadora per guanyar drets, tenen un risc, que és que la gent potser no cobra a final de mes, però el moviment obrer també ens ha ensenyat que la solidaritat i el suport mutu són la millor arma que tenim.

Com més repressió, millor?

Nosaltres no som del “Com pitjor, millor”, però sí que som del “Millor morir dempeus que viure agenollats”. Un 155 no li fa bé a ningú i els seus efectes sobre el control de l’economia o la manca de sobirania del Parlament, que encara duren, són desastrosos amb la capacitat col·lectiva de governar-nos. Ara bé, el recorregut a mitjà termini de ser vassalls de les amenaces i la política del terror de l’Estat tampoc ens porta enlloc. L’Estat està fent política del terror i de l’amenaça i l’única forma possible de respondre-hi és fent més política i desobeint encara més.

Pedro Sánchez ja no va parlar del 155 en l’acte de Barcelona, sinó de construir ponts per a la convivència.

Ara intenta fer un gir de campanya. Més enllà de les declaracions que es vagin fent en campanya, el dret a l’autodeterminació no cap a la Constitució ni al règim del 78. Si volen que l’estat espanyol sigui governable, el que hauran de fer és permetre que la gent dels pobles de l’Estat decideixi què vol.

Investirien Sánchez?

No anirem a fer de bons diputats.

Com volen ERC i JxCat?

No ho compartim gens i és un dels motius pels quals la militància de la CUP ha decidit anar a les eleccions espanyoles. ERC ha volgut regalar la governabilitat a Sánchez a canvi de res i JxCat ha tingut una actitud molt més bel·ligerant però després ha pactat amb el PSC a la Diputació de Barcelona. L’exercici de garantir la governabilitat l’han practicat tots dos.

¿Millor Sánchez que el trifachito?

Evidentment, no defensarem que hi hagi un tripartit de dretes, però tampoc contribuirem a fer tota la campanya i la política a partir de la por que vindrà l’extrema dreta i sense un projecte d’esquerres sobre la taula.

Faran política al Congrés?

Si es volen nacionalitzar els sectors productius, la CUP hi serà encantada. No jugarem al que no sigui abordar l’autodeterminació, l’amnistia i la conquesta de drets.

Iglesias i Errejón són aliats?

Iglesias i Podem estan intentant construir un espai polític quasi de neutralitat amb el dret a l’autodeterminació, i això és molt complicat perquè és que l’Estat només et deixa estar amb tu o contra tu. De fet, Iglesias va dir, fins i tot, que estaria disposat a aplicar el 155, i després ho va haver de rectificar, cosa que també ha fet Errejón. Intentarem generar totes les aliances a l’esquerra possibles, però no acceptarem que, des d’una perspectiva d’esquerres, es negui el dret col·lectiu a decidir sobre el futur d’un país.

Com valora el paper dels comuns?

Nosaltres no anem a les institucions a governar o a tenir més poder per se, que és el que estan intentant fent una campanya que només mira el PSOE amb el lema “ Con Rivera no, amb nosaltres, sí!” No entenem que una formació d’esquerres plantegi un lema que està destinat a dir-li al PSOE que, sisplau, governi amb ells!

Quina és la posició de la CUP amb els CDR empresonats?

Que són presos polítics perquè estan presos per fer política. I no entenem i ens sap molt de greu que determinats espais polítics només es refereixin als presos polítics del Govern i de les dues entitats. No ho compartim perquè és comprar el relat que construeix l’Estat.

stats