Publicitat
Publicitat

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'L’arrogància irresponsable'

"És indecent políticament que el govern espanyol i els partits que li donen suport tractin els que volem votar com a delinqüents. L’obligació d’un govern és canalitzar els conflictes, encara que no li vinguin de gust"

L’ARA publica avui la segona part de l’enquesta que hem realitzat aquest cap de setmana sobre el referèndum. Ahir explicàvem que un 64% de catalans vol anar a votar l’1-O. Fins a un terç dels partidaris del 'no' tenen ara la intenció d’anar a votar. Un 42,3% del cens votaria 'sí' a la pregunta del referèndum i un 38,9% s’inclina pel 'no', i el 18% no ho sap.

Avui expliquem que més de la meitat dels catalans avalen que es desobeeixi la prohibició de l’1-O. En concret, a la pregunta de “ Si l’estat espanyol prohibeix el referèndum, què creu que hauria de fer el govern de la Generalitat?”, el 53% contesta que la Generalitat hauria de fer el referèndum igualment (és el tram verd del dònut), i el 31% diu que caldria acceptar la prohibició i no fer el referèndum sense autorització del govern espanyol.

Quan pregunten “ Si el govern espanyol prohibeix el referèndum, vostè estaria disposat a protestar per defensar que se celebrés?”, un 47% diu que no estaria d’acord amb la prohibició i que protestaria, i un 46% diu que no protestaria.

Finalment, a la pregunta “ Què creu que hauria de fer el govern de l’Estat davant la petició del Govern i el Parlament per celebrar un referèndum sobre la independència?”, el 59% contesta “permetre que se celebrés”, i només un 16% diu “impedir en qualsevol cas que se celebrés aquest referèndum”.

Tot i comptant que es tracta d’una enquesta, amb totes aquestes xifres a la mà queda bastant clar que una majoria de catalans vol votar i que no es deixarà arrabassar aquesta intenció fàcilment.

És a dir, que a Espanya hi ha un important, profund conflicte polític, i Catalunya ha proposat una sortida per resoldre’l, una sortida democràtica, neta, i l’estat espanyol no només no en vol sentir a parlar, si no que ho ataca amb policies i tribunals. Es pot ser més arrogant? Es pot ser més inútil?

Mirin com està el món. Atenció a Londres, que viu en primera persona la nova forma de guerra del segle XXI: el terrorisme i el contraterrorisme. Aquesta nit una furgoneta ha envestit els fidels que sortien d'una mesquita al nord de la ciutat, molt populosa. Ha fet almenys un mort i entre 8 i 10 ferits. Testimonis presencials que ho han comentat a les xarxes socials han assegurat que "l'atropellament ha estat deliberat". La policia confirma que ha arrestat una persona, de 48 anys,  que ha estat lliurada a les forces de seguretat per membres del públic que han presenciat l'atac.

O sigui, gent que mata amb un ganivet en nom del mal anomenat Estat Islàmic i algú contesta atropellant musulmans a la sortida de la mesquita. Heus aquí un episodi, només un, però real, del conflicte que ja és entre civils, sense armes sofisticades. Al món, a Espanya, en sabem molt, per desgràcia, de conflictes, i és per això que em sembla indecent políticament que el govern espanyol i els partits que li donen suport tractin els que volem votar com a delinqüents. És obscè. L’obligació d’un govern és canalitzar els conflictes, encara que no li vinguin de gust. Catalunya l’hi està posant en safata des de fa anys. Però esclar, el PP ha inundat tot el país d’anticatalanisme (material combustible barat) i ara ni vol ni pot tirar enrere.

El 53% vol votar encara que l’Estat ho prohibeixi. Què faràs, Rajoy?

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF