Publicitat
Publicitat

Jordi Turull: “Hem de posar de manifest que el procés va de baix cap a dalt”

Alícia Sánchez-Camacho va confirmar diumenge que el govern espanyol farà una oferta basada en el finançament, les infraestructures i l’autogovern. Què dirà CiU?

Em sembla que no han entès res. El que anem a demanar a Madrid és que Catalunya faci un exercici exemplar de democràcia. Si intenten barrejar coses pròpies de la vida ordinària amb el moment més transcendent de la nostra història, s’equivoquen.

¿Aquesta no seria, doncs, una oferta de diàleg?

L’oferta de diàleg ha de passar per la consulta, ho hem dit sempre.

Ara mateix la resposta és que no, que no és possible.

No és possible perquè ells no volen que ho sigui. És una qüestió de voluntat política. Els experts en dret constitucional que han passat per la comissió parlamentària pel dret a decidir han dit que, si hi ha voluntat, es pot fer el referèndum.

¿I si el PSOE convenç el PP que cal fer una reforma federal de la Constitució?

Més que parlar de model, ara parlem de decisió. Per què no preguntem primer als catalans? Tan negatiu és no deixar que els catalans decideixin com decidir pels catalans.

El dia en què Catalunya expressa la seva voluntat al Congrés, el president Mas no hi és. ¿No és una absència una mica inexplicable?

Cap partit a favor del procés demana que Mas hi sigui. La gran força d’avui és justament la transversalitat de Catalunya.

A escala internacional es veurà que Mas no hi és, però.

Qui va al Congrés és el Parlament i els seus representants. Que no desviïn el focus cap a una persona, perquè el procés no és una persona. Hem de posar de manifest que això va de baix cap a dalt.

¿CiU està en condicions d’aguantar les ofertes que arribin de Madrid? Llegint premsa de l’Estat, s’hi pot veure que busquen una escletxa dins la federació nacionalista.

No hi ha escletxa. La consulta és irrenunciable, i ho diuen tots els dirigents de CiU. Som conscients que hi haurà un intent de dividir-nos i de generar desconfiances. No hem de ser ingenus: ells ho fiaven tot al fet que no ens poséssim d’acord amb el contingut de la consulta. El punt d’inflexió és quan acordem la data i la pregunta del referèndum.

La proposta del Parlament serà rebutjada per prop d’un 86% dels escons del Congrés. Catalunya patirà, doncs, una derrota?

No. Ells faran servir un argument que no s’aguanta per enlloc, basat en el fet que hi haurà més diputats catalans en contra de la consulta que no pas a favor. Però el 2011 [últimes eleccions espanyoles] ni CiU, ni ERC ni ICV-EUiA portaven la consulta al seu programa.

Quina serà la frase més important en el seu discurs?

La lògica que faré servir al Congrés de Diputats és que Catalunya, davant les adversitats -i és per això que som aquí-, no coneix ni accepta la paraula resignació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 14/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF