Misc 26/03/2014

Irene Rigau: “El director no pot oferir sous ni rebaixar horaris”

La consellera d'Educació diu a l'Ara Bassas defensa el nou sistema per perfilar les plantilles dels centres

i
Antoni Bassas
2 min

El Govern ha aprovat el decret de perfilació de plantilles i dóna potestat als directors. En quin sentit?

La LEC va fer una aposta important per donar autonomia als centres perquè puguin gestionar els recursos. Això passava per donar potestat als directors, per tenir aquest marge d’autonomia regulat. I ara faltava dir quantes places i en quin tipus de places es podien exigir requisits superiors als ordinaris. Aquest és el decret que hem aprovat. És una innovació en l’àmbit de la funció pública única a l’Estat. Trenquem un motlle: el fet que només l’antiguitat serveixi per ocupar una plaça. Ara primarà l’antiguitat i la idoneïtat.

Què podrà fer un director que fins ara no podia fer?

Quan se jubila una persona, el director pot decidir que, si s’han d’impartir continguts en anglès, a banda d’exigir el títol de mestre generalista per a la plaça que s’ha de cobrir, també es reclami el B2 en anglès. Això ens ha de permetre que aquest 42% de centres que imparteixen alguna matèria no lingüística en anglès pugui arribar a un 100%.

Els sindicats s’han queixat que ara els directors tindran el poder de nomenar a dit les seves plantilles.

No és això. El que fa el director és proposar els requisits d’aquesta plaça. I llavors qui nomena és l’administració i la proposta ve de la direcció. Les places s’han de poder ocupar amb criteris de transparència, mèrit i capacitat. Els sindicats tindran el mateix control que ara.

Es fa només pel cas de l’anglès?

Hem de poder garantir que en tots als centres es pugui impartir classe en anglès. Però això també val per a innovacions metodològiques especials i, sobretot, val per a centres d’alta complexitat. En aquests centres, el percentatge de plantilla perfilat podria arribar al 100%. Pot ser una de les maneres trencar l’enquistament de determinats centres que any rere any tenen baixos resultats.

¿Això vol dir que el director passa a ser cap de personal?

Passa a ser cap de personal dins de les limitacions que fixa el decret. No pot canviar les condicions laborals: no pot oferir sous ni rebaixar horaris. I no pot rescindir contractes.

Quants mestres podrien entrar per aquest procediment d’autonomia limitada del director?

Si tenim 65.000 mestres aproximadament, al final del procés, d’aquí 10 anys, podria haver-n’hi uns 20.000. Serà un canvi important en el sistema. Es tracta de trobar l’equilibri entre els drets dels servidors públics i els dels alumnes.

Tinc la impressió que vostè hauria anat més lluny.

És el primer acte de modernització de la funció pública. Com que iniciem un camí, està bé fer-ho amb una proporció moderada.

stats