Tota la meva solidaritat amb el Govern

Escric aquestes primeres reaccions a l’anunci del 155 abans del discurs del president Puigdemont de dissabte al vespre. No tinc coneixement del seu contingut, ni són moments per donar consells. Però sí que vull transmetre que el president, i el Govern, compten amb tota la meva solidaritat en el que decideixin fer.

El 155 no és cap sorpresa. Ho tenien entre cella i cella i ho han fet. Ara veurem si també pretenen empresonar el president. Fet ja el pas amb els presidents de l’ANC i d’Òmnium, i amb el fiscal Maza desfermat, no és impossible que en tinguin la voluntat. Les intencions dels homes de verd (l’expressió és per analogia amb els homes de negre, el color és per la Guardia Civil) que ens vindran a controlar no cal esperar que siguin amables. Vindran amb ànim de revenja. M’ha entendrit que Rajoy recomanés que cap més empresa se n’anés. No ha dit que ara que ell controla la situació les empreses ja poden tornar. No. El que ha guanyat, guanyat per sempre.

Les eleccions en un període de sis mesos, una vegada “restaurada la normalitat”, no tindran lloc. El govern del PP no busca la normalitat a Catalunya. Pretén l’anormalitat permanent, però això sí, tolerada per Europa i el món. I és aquí on rauen els reptes del futur. Hem d’actuar, amb paciència i persistència, sobre l’opinió pública europea. Els governs europeus, tard o d’hora, segueixen les seves opinions públiques. No és cap sorpresa que els governs europeus donessin públicament suport a Rajoy. La Unió Europea és fràgil i ell sí que té possibilitats reals de desestabilitzar-la. Però pensem que, com a mínim, si els tres màxims dirigents europeus van ser, abans-d’ahir mateix, vilment manipulats en l’acte d’entrega del premi Princesa d’Astúries, almenys un (Donald Tusk) feia cara de pomes agres. Progressem, però queda molt de camí per fer.

Podríem entrar a un període en què la màxima autoritat representativa de Catalunya, elegida pels ciutadans, fos l’alcaldessa de Barcelona. No li hem de demanar a l’alcaldessa que sigui el que no és. Però li podem demanar que exerceixi aquesta funció sobrevinguda amb dignitat. Tinc confiança que així ho farà. També voldria afegir que, tot i estar molt lluny, ideològicament parlant, de Podem, aquesta formació política té el meu reconeixement perquè ha sigut l’única d’àmbit espanyol que ha tingut una actitud decent cap al sobiranisme català.

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF