El vídeo va matar el ‘plumilla’

Els periodistes clàssics de teclat i caixa de text podrien tenir els dies comptats

Ho deia el tema ‘Video kill the radio star’, aquella cançó dels 80 que tots hem cantat alguna vegada i que augurava que la televisió acabaria amb les estrelles radiofòniques. Vista la salut de la ràdio contemporània, el pronòstic no va ser gaire encertat. Però el vídeo no es rendeix. No ha pogut amb les ones hertzianes i ara ho prova amb la premsa escrita o, més concretament, amb els ‘plumilles’.

Els periodistes clàssics de teclat i caixa de text podrien tenir els dies comptats. La bona salut de la premsa escrita passa inevitablement pel model digital. I això significa immediatesa, submergir-se en la història que s’explica, fer-la singular i atractiva, amb enginy per connectar amb el receptor –ja no és únicament lector- i amb capacitat de sorprendre’l. En definitiva, la màxima rapidesa i autenticitat perquè el consum de la informació sigui una experiència visual i emocional.

Així ho ha posat de manifest Nick Wrenn, cap de les associacions de premsa d’Europa, Orient Mitjà i Àfrica de Facebook, en l’assemblea anual de l’Aliança Europea d’Agències de Notícies que s’ha celebrat aquesta setmana a Bratislava (Eslovàquia). Wrenn, que ha forjat la seva trajectòria professional en cadenes com la CNN o la BBC, ho té clar: un vídeo atreu deu vegades més que un text.

Ho intuíem, ho imaginàvem i ho sabíem. Avui, la mètrica de Facebook ens ho confirma. Les imatges valen molt més que mil paraules, sobretot si són en vídeo.    

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF