Resolucions mancades de rigor

Les resolucions, presentades per la CUP, revelen una cosa més preocupant que el seu contingut en ell mateix: la manca de rigor d’un Parlament que aspira a ser sobirà

El Parlament de Catalunya prenia en consideració a l’octubre, en el marc del debat d’orientació política general, una resolució en virtut de la qual s’insta el govern català a impedir que accedeixin a contractes públics aquells licitadors que “duguin a terme operacions financeres contràries a la normativa tributària en països que no tenen normes sobre el control de capitals i són considerats paradisos fiscals per la Unió Europea, a Andorra o a Mònaco”. En la mateixa sessió s’aprovava una segona resolució perquè es prohibeixi el lliurament de guardons esportius o culturals a persones que, tot i desenvolupar la seva activitat a Catalunya, resideixin a Andorra o Mònaco.

Les resolucions, presentades per la CUP, revelen una cosa més preocupant que el seu contingut en ell mateix: la manca de rigor d’un Parlament que aspira a ser sobirà. Desconec si qui les va redactar, suposadament un cupaire que deu saber ben poc del que parla, és així d’indocumentat i destraler en tot. Però m’ensumo que sí...

Anem a pams. Andorra no és cap paradís fiscal. El Principat no és a la llista negra de l’OCDE gràcies als acords d’intercanvi d’informació, a la implementació d’un sistema tributari inspirat en el dels països de la UE o a l’obertura econòmica, entre d’altres. Si filem més prim, tampoc Espanya –país del qual fins a la data depèn el Parlament– considera Andorra com a paradís fiscal. De fet, els dos estats tenen signat un conve- ni de no doble imposició que homo- loga fiscalment el Principat.

Andorra no és cap cau de malvats. Com a tot arreu, i a Catalunya també, hi ha qui no compleix la llei, qui delinqueix i qui evadeix o blanqueja diners. Però igual que a tot arreu, i a Catalunya també, la justícia actua. Confiem que el Parlament rectifiqui. Altrament, comencem bé amb les relacions de bon veïnatge.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF