País d’extrems

Bona part de l’opinió pública europea -i també una part de l’americana- s’escandalitza quan a quatre dies d’unes eleccions en la superpotència de l’altre costat de l’Atlàntic els sondejos auguren que es pot donar qualsevol resultat

Agradi o no, els Estats Units són absolutament diferents a Europa. Ni millors, ni pitjors. Diferents. En tots els sentits. El pragmatisme americà, sovint embolcallat en una pàtina de xovinisme exagerat, però al cap i a la fi pragmatisme, és a anys llum de la metodologia de museu amb què es gestionen determinats assumptes a l’Europa dels, fins a nova ordre, 28 països membres.

Potser per això bona part de l’opinió pública europea -i també una part de l’americana- s’escandalitza quan a quatre dies d’unes eleccions en la superpotència de l’altre costat de l’Atlàntic els sondejos auguren que es pot donar qualsevol resultat. La candidata demòcrata, Hillary Clinton, ha vist com s’ha reduït el confortable avantatge que fins fa unes setmanes tenia sobre el republicà, Donald Trump. A dia d’avui les prospeccions anuncien un empat i alguns analistes alerten que Trump, a més, podria capgirar la truita en beneficiar-se de força vot ocult, principalment electors que en públic no estan disposats a acceptar que combreguen amb les idees del polèmic magnat.   

En un país d’exageracions i tòpics contrastats, on quan fa calor es posa l’aire condicionat a temperatures d’abric, on cada ciutadà genera més de dos quilos de residus cada dia, on és més fàcil accedir a una pistola que a una ració de pernil ibèric o formatge rocafort, i on en alguns dels estats que l’integren encara es conserva la llei seca durant la jornada electoral tot és possible. Fins i tot que Donald Trump s’imposi a Hillary Clinton.

I si acaba guanyant Trump, diuen en cercles demòcrates que seria l’inici del final de l’imperi americà. El començament d’una nova era a nivell mundial. Pot sonar exagerat. No tan sols a Europa, també als Estats Units, on hi ha qui davant una suposada victòria del republicà tem una severa involució i un traumàtic i arriscat canvi en l’ordre internacional. 'Alea jacta est'.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF