On és Andorra?

En un món absolutament globalitzat, és necessari que ens situïn en el mapa. Passar desapercebut ja és història

Un petit país entre França i Espanya. Com Mònaco o Liechtenstein, però als Pirineus. Qui no ha fet anar alguna vegada frases semblants a aquestes per explicar on és Andorra? I a continuació indicar que efectivament és un país independent, per acabar donant un paquet d’indicacions més o menys convincents.

Sí, més o menys convincents perquè segons el país, quan es tracta d’il·lustrar el funcionari d’immigració de torn, has de fer mans i mànigues per no acabar fullejant un atles al despatx de l’oficial de més rang de l’aeroport. A Mèxic un agent li va fer una foto a la tapa del passaport perquè mai n’havia vist un d’igual, a Vietnam un soldat va cridar els uniformats del seu voltant per compartir la inèdita descoberta i a l’Aràbia Saudita un militar em va tenir dues hores en una sala mentre verificava que el visat i el passaport eren reals.

Anècdotes a banda -de les que tots n’hem viscut més d’una- encara hi ha força feina a fer. El tarannà discret i segons com invisible dels andorrans –exceptuarem en aquesta afirmació els quatre 'friks ' que els agrada fer-se veure per les carreteres veïnes- s’ha traduït en un desconeixement sobre Andorra a nivell internacional. Però en un món absolutament globalitzat, és necessari que ens situïn en el mapa. Passar desapercebut ja és història.

És aquí on encara hi ha força feina a fer. Tant des de les institucions, amb campanyes de marca de país i presència als fòrums internacionals, com a través de tots i cadascun de nosaltres, invertint quan viatgem 5 o 10 minuts del nostre temps per donar a conèixer aquest extraordinari país allà on siguem. Si el món sap on és Mònaco, el Vaticà, Belice, Hong Kong o fins i tot Gibraltar, per què no pot saber on és Andorra?

Campanyes, pedagogia i, sobretot, no menystenir el passaport andorrà acreditant-ne un altre que suposadament fa que viatjar sigui més fàcil. Però bé, d’això de la doble nacionalitat ja en parlarem un altre dia.

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF