PAREU MÀQUINES

10.000 soldats russos i una jugada mestra (judicial)

El relat d'una invasió russa es compra acríticament a la portada de 'La Razón'

Posar en circulació la idea que el Kremlin suggeria desplegar el seu exèrcit a Catalunya per donar suport a la independència només es pot fer des de la confiança que hi haurà qui et compri acríticament –què coi: entusiastament– la teva fabulació. I, efectivament, La Razón es prestava a jugar el seu clàssic paper de col·laborador necessari, amb el titular de portada: "Putin va oferir 10.000 soldats per donar suport al Procés contra la UE". Qualsevol manual de periodisme diu que, abans de donar una informació per certa, necessites dues fonts independents. En aquest cas, hi ha una sola font. I permetin-me que no expressi el que penso sobre la independència d'aquesta font, perquè m'agradaria dormir a casa, aquesta nit. L' Abc també s'hi suma, i omet de nou que aquesta és la consideració d'un jutge: "Es vantaven que Putin va oferir 10.000 soldats per convertir Catalunya en una altra «Suïssa»". El diari, com a mínim, es cura en salut i es basa en una presumpta trucada intervinguda en què, aparentment, un dels comunicants confiava en aquest suport (que és molt diferent que tenir aquest suport).

L'afer encaixa de ple en el manual: poc abans d'unes eleccions catalanes hi ha unes detencions mediàtiques o un escàndol ple de detalls pintorescos que acaben ornamentant les portades dels diaris de sempre, que assumeixen de ple el relat. Després l'escàndol es rebaixa i sol quedar en no res.

El jutge podia haver citat a declarar els detinguts, però es va preferir una operació mediàtica. I, al final, això dels 10.000 soldats un no sap si és, amb perdó, una jugada mestra. Perquè no només es garanteix unes portades calentes als mitjans afins, sinó que, a les xarxes, la indignació de molts catalans s'esbrava amb l'humor que es deriva de tan ridícula proposició mentre la democràcia espanyola es degrada un nou graó.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF