PAREU MÀQUINES

El relat mediàtic espanyol ja és irreconciliable amb Catalunya

Anàlisi sobre el que ens deixa el curs més difícil (primera part)

Aquest ha sigut l'any de màxima tensió entre Catalunya i l'Estat de les últimes dècades. El resultat probablement no satisfà cap de les parts en conflicte, però és evident que l'1-O serà ja per sempre més una data indeleble del catalanisme. I que s'han mogut coses. Avui voldria fixar-me en el panorama després de la batalla, a la premsa de Madrid.

Les vendes d''El País' a Catalunya segueixen desplomant-se, fins al punt que el diari ja no és una marca de referència com havia sigut. El mandat d'Antonio Caño s'ha demostrat funest per al prestigi de la capçalera i està per veure si la nova directora, Soledad Gallego-Díaz, podrà redreçar el rumb d'un rotatiu que molts dies era indistingible de 'La Razón', en fons i actitud. Mentrestant, la caverna també accentua la seva residualització a Catalunya, però té una gran capacitat per marcar l'agenda pública, en tant que a Espanya si és rellevant. Com que fa sis anys que escric el 'Pareu màquines', ja tinc el fetge bregat a les seves impostures. Però més enllà de l'anticatalanisme que destil·len aquestes capçaleres, el que és novetat d'aquest curs és el distanciament desacomplexat respecte la realitat. És a dir, la capacitat de mantenir un relat no sustentat per fets demostrables, sinó per opinions (no gaire meditades, però opinions lliures al capdavall) i dogmes de fe. Molta emoció, molt d'orgull ferit i poca racionalitat.

Ha quedat acreditada, doncs, la seva renúncia al mercat català. I és per això que escriuen les barbaritats que escriuen: no prenen a Catalunya, però exciten la por del lector que s'ho mira a uns centenars de quilòmetres de distància. Veig summament difícil que Catalunya encaixi ja mai més en el projecte espanyol. I un dels motius és aquesta bretxa entre els dos relats mediàtics irreconciliables. No hi ha sutura possible, amb els diaris de Madrid. (Demà, premsa catalana).

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF