PAREU MÀQUINES

A la premsa de Madrid se li entravessa la Pilota d'Or de Messi

El jugador ha aconseguit millor espai de portada a Portugal o a l'Argentina

La sisena Pilota d'Or de Messi és foto de portada a tots quatre diaris catalans... i a cap dels de Madrid. De fet, ni a La Razón ni a l' Abc informen del fet en primera pàgina, tot i que es tracta d'un rècord que afecta un jugador de la lliga espanyola. Per què deu ser? I, de fet, a El País i El Mundo ho recullen en un raconet als seus respectius frisos: més petit impossible. De fet, a diaris portuguesos com Público o Jornal de Notícias –on consignen que supera Ronaldo– la notícia apareix més destacada a les seves respectives pàgines. O bé als diaris argentins, com El Día o La Nación. Queda demostrat, un cop més, que els diaris de Madrid tendeixen a posar catalans –ni que siguin d'adopció– en portada sobretot si els poden posar en contextos negatius, mentre que les notícies positives s'empetiteixen. Com que són capçaleres que no fan gens de negoci a Catalunya –però que exerceixen un fort poder d'influència sobre el debat públic, i per això cal parlar-ne aquí– la seva política informativa busca vendre diaris a la resta del seu territori, a partir d'un relat distorsionat en la selecció de temes i en el seu histèric tractament. El que seria fer un Ciutadans, vaja.

Cara i creu

Un duo de titulars interessants, per la seva simetria. "La Generalitat evita 15.000 habitatges a la Costa Brava", escriu La Vanguardia, i sembla una notícia positiva. "Llum verda a 15.000 habitatges nous a la Costa Brava", titula l'ARA, i ens parla d'una nova depredació urbanística de la costa. Un titular per a cada estat d'ànim.

Àlbum de titulars

"Un octogenari mor dins d'un contenidor de brossa en comprovar si havia reciclat bé" (curiosa aportació d' El Mundo en la setmana de la cimera del clima).

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF