04/06/2018

La dreta d'Israel pressiona contra el periodisme

2 min
Benjamin Netanyahu en una imatge del passat 3 de setembre, durant una reunió del seu gabinet

BarcelonaEra el març de 2016. Un atacant palestí jeia a terra, ferit i immobilitzat, quan un soldat de l'exèrcit israelià el va rematar d'un tret a boca de canó. Les imatges, que van circular per les xarxes socials gràcies a l'organització israeliana B'Tselem, van contribuir molt probablement al fet que l'assassí fos el primer militar del país en dotze anys condemnat a presó per una mort a sang freda. Els palestins que viuen a la franja de Gaza també enregistren sistemàticament les accions de les forces armades d'Israel, per poder testimoniar possibles abusos.

Però ara tot això perilla. El Parlament ha de debatre properament la proposta d'un soci del Likud que vol prohibir les filmacions sospitoses de voler "afectar l'estat d'ànim" dels soldats. És una violació sense pal·liatius de la llibertat de premsa. Tant de bo no tiri endavant: en un conflicte de relats tan contradictoris com el d'Israel i Palestina, la veritat incontestable d'una fotografia o un vídeo és un bé que cal preservar. I veig que el diari progressista 'Haaretz' s'hi ha posicionat en contra i considera la proposta "perillosa". En tot cas, cal sumar Israel a la llarga llista de països que estan fent moviments de fons adreçats a controlar el relat de manera que els periodistes i els mitjans perdin la capacitat de denunciar els excessos del poder. De moment, segons llegeixo a 'The Guardian', el ministre de defensa està encantat amb la mesura. No es podia saber.

Per cert: el soldat assassí del qual us parlava al principi va complir nou mesos de condemna. Els qui volen prohibir les gravacions suggereixen que les penes siguin d'entre cinc i deu anys de presó. Em sembla indicatiu del que pesa la vida d'un palestí a la balança de la política del país.

stats