06/05/2013

La delegació catalana d''El Mundo', en vaga

3 min

Barcelona.El Mundo afronta aquesta setmana un tràngol complicat, amb la vaga de tres dies que han convocat els seus treballadors a Catalunya. La mesura, que s'executarà els dies 7, 9 i 10 de maig, se suma als ja deu dies que fa que els redactors no signen les informacions. Protesten així pels plans de l'empresa de tornar a retallar la delegació barcelonina, que ja va patir un escapçament sever l'any passat, quan va passar de 29 a 16 treballadors, en el marc d'una retallada de 300 llocs de treball en el conjunt de l'empresa editora.

El fet que les noves retallades en personal se centrin en les delegacions i no en la seu central ha encès els ànims dels periodistes que té el rotatiu a Catalunya, que reivindiquen que molts dels temes de portada provenen de la redacció de Barcelona. De fet, les xifres també els juguen a favor. El diari, entre gener i març d'enguany, registra una disminució de l'11% en la venda d'exemplars i subscripcions respecte a la mitjana anual del 2012. En canvi, l'edició catalana ha aconseguit millorar un 5,8% els seus resultats.

El diari que dirigeix Pedro J. Ramírez ja va retallar la redacció del País Basc al gener i ha anunciat la venda d' El Mundo Valladolid i la desaparició fa unes setmanes de l'edició pròpia de Castella i Lleó. L'operació que hi ha en marxa pretén estalviar 20 milions d'euros fins al 2015, una exigència que parteix del propietari d'Unidad Editorial, el grup italià RCS, que ha vist com els seus comptes el 2012 registraven 509 milions de pèrdues (comptant-hi les amortitzacions), 470 dels quals corresponen a la seva branca espanyola (que inclou, a part d'El Mundo , l'esportiu Marca -ràdio i televisió inclosa- i l'econòmic Expansión , entre altres mitjans). La intenció de RCS és executar una ampliació de capital d'almenys 400 milions d'euros per sanejar els comptes (es calcula que el deute supera els 800 milions).

Un directiu de l'empresa editora ha explicat a l'ARA que no hi ha encara una decisió ferma pel que fa als acomiadats de Barcelona, però sí que reconeixia l'existència d'un pla que vol retallar 160 treballadors dels 1.500 que tenen totes les línies de negoci del grup, i va confirmar que la redacció de Madrid no patiria cap retallada en personal. RCS també farà fora 640 persones a Itàlia.

En un article de la setmana passada, el columnista Enric González se solidaritzava obertament amb els redactors de l'edició catalana del diari. "La devaluació interna consisteix a abaixar salaris, no hi ha més", explicava en el seu article, sobre els eufemismes en l'economia. "Només queda el dret a la protesta. Els periodistes barcelonins d'aquesta casa l'exerceixen aquests dies, com tants d'altres, perquè se'ls empassa la devaluació interna".

Els treballadors de les edicions territorials no són els únics que tensen la situació al grup editor d' El Mundo . També s'està pendent de l'espasa de Dàmocles que penja sobre Marca TV. El canal acumula pèrdues i fa temps que plana sobre la taula de direcció l'anunci del seu tancament. Fonts d'Unedisa explicaven a aquest diari que s'està pendent de veure com aplica el govern de Madrid la sentència del Tribunal Suprem que determina l'anul·lació de l'últim repartiment de freqüències de la TDT, cosa que podria comportar la pèrdua de dos dels quatre canals de què disposa el grup. En tot cas, els gestors de drets esportius fan pressió per lligar aviat la nova temporada i s'espera un anunci definitiu en ben poques setmanes. Es considerava la data de l'1 de juliol com a possible dia per tancar les emissions.

stats