Publicitat
Publicitat

PAREUMÀQUINES

La Setmana Tràgica (en què va guanyar el ‘Lololo’)

Copa o puro”, titulava l’As dimecres, abans de la final, fent notar que els dos equips s’hi jugaven la pau interna. I va sortir puro. La derrota del Barça va ser de les que marquen època i, així, fins a quatre diaris -Diari de Girona, La Vanguardia, Mundo Deportivo i L’Esportiu- van recórrer al mateix referent històric: “Setmana Tràgica” apareixia a les seves portades, fos al títol o al subtítol.

I no és que la premsa esportiva no aportés palades de sorra de moral. Tot just el 8 d’abril l’Sport mantenia la il·lusió intacta i treia Iniesta en portada, amb la cita: “Lluitarem pel triplet”. Tres dies més tard, aquella nosa anomenada realitat -manifestada en forma d’eliminació de la Champions- va fer rebaixar les expectatives al diari, que va titular amb la cita “Morirem pel doblet”, posada en boca de la plantilla. Diumenge, després de perdre amb el Granada, admetia: “Adéu Lliga, adéu Tata”. I ahir ja se li notaven les ganes de tornar a engegar la roda: “Aquest cicle s’ha acabat. Que en comenci un altre!” Ah, aquells temps remots (bé, uns pocs mesos) en què la joliua premsa esportiva titulava “Tata: 100 dies teta” o “Tiki-Tata”...! Amb quina suavitat s’ha rodolat per la pendent fins a caure en el titular “Tataclismo” de Mundo Deportivo del 13 d’abril...!

Però l’autèntica llosa de la jornada no va ser el resultat, sinó l’altre partit que es disputava: el de les aficions de tots dos equips per conquerir sònicament l’estadi de Mestalla. El Mundo tenia clar el resultat: “El Lololo madridista va tapar la xiuladissa contra el rei”, deia un subtítol de portada, on el Lololo era el cantusseig de l’himne sense lletra dels espanyols, proferit amb gran volada decibèlica. I convertit ja en substantiu per obra i gràcia del diari (i d’altres mitjans). Si depengués de l’IEC no hi hauria perill, però em temo que, en quatre dies, el veurem al diccionari de la DRAE.

Àlbum de titulars

“La proteïna que fa fèrtil el semen troba la seva deessa” (‘El Mundo’, i els perills de batejar una proteïna amb el nom de Juno)

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF