17/11/2020

Pokémon desemmascara les revistes científiques

2 min
El pokémon Zubat

BarcelonaDues bones notícies en pocs dies sobre la recerca d’una vacuna del covid han fet que s’hagi intensificat l’activitat dels grupuscles que intoxiquen les xarxes amb els seus discursos anticientífics. Circula amb gran èxit per Instagram un vídeo on s’afirma que la vacuna serà “la gran pesta per esterilitzar i controlar la població mundial”. I, per bé que llegint alguns titulars la perspectiva a estones no em sembla tan funesta, cal revoltar-se contra aquestes teories psicofàntiques, que suposen un perill per a la salut pública. Els periodistes hi tenim bona part de responsabilitat, a l'hora de separar el gra de la palla, especialment quan aquesta última és mental.

I un dels perills que ens sotgen és el de les revistes científiques de cartró pedra. O depredadores, tal com se les coneix en argot anglès. L’últim exemple l’hem tingut aquest mes de novembre, quan una d’aquestes publicacions amb pàtina de respectable, l’American Journal of Biomedical Science and Research, publicava un estudi de l’investigador Mattan Shlomi segons el qual l’origen del covid-19 tenia a veure amb el consum de Zubat a l’àrea de Cyllage City. Però resulta que Zubat només existeix a les pantalles de les videoconsoles, ja que és un Pokémon. I Cyllage City és una ciutat imaginària. De fet, l’investigador tampoc era investigador: només s’havia proposat exposar les males pràctiques d’aquestes revistes que, en teoria, haurien de fer comprovar per un tercer els estudis que volen publicar.

Més enllà de les riotes, el cas fa palès que tothom està exposat a la infoxicació. I que no només un vídeo barroer que arriba per WhatsApp pot ser delirant: també cal mirar amb suspicàcia les revistes científiques, per molt llarg que sigui el seu nom i a més acabi amb un pompós and research.

stats