PAREU MÀQUINES

'El País' es pregunta, sense ironia, qui ha matat l'esquerra

Un editorial del diari critica el PSOE per assumir els símbols de l'esquerra

Són llàgrimes de cocodril, les que vessa 'El País' a l'editorial d'aquest dijous, quan lamenta que Ciutadans sigui, avui dia, l'única alternativa de govern. "Buit a l'esquerra", titula el text, evocant aquells temps ja remots que el diari podia ser considerat efectivament d'esquerres. Però mirem com renya al PSOE, en canvi, a l'editorial en qüestió: "[El partit] ha volgut reforçar-se ideològicament bastint un discurs que reivindica l'esquerra i els seus símbols, però a canvi ha perdut gran part dels seus votants moderats, ha tancat qualsevol possibilitat de treballar amb Ciutadans". Buit a l'esquerra, diu 'El País', perquè el PSOE intenta –també debades– aparentar que és d'esquerres. Reivindicar l'esquerra? "Qué ordinariez!", s'exclama el diari mentre li assenyala el camí: convertir-se en 'valet de chambre' de Ciutadans. Tot això sense abandonar l'habitual hostilitat contra Podem, de qui diu que "s'ha radicalitzat ideològicament".

En la fotografia de portada, per cert, Rajoy i Susana Díaz departeixen animosament. Ella hi és en qualitat de presidenta autonòmica, però la intenció de fer-la aparèixer en primera pàgina, amb la Moncloa de fons, és anar plantant la idea que hauria de ser el relleu de M. Rajoy. No és cap secret que si fos l'andalusa qui portés les regnes del partit el to dels editorials seria ben diferent. Al capdavall, a ella el diari de l'esquerra espanyola no li ha dit mai "insensata sense escrúpols", com sí que va fer amb Sánchez. La intenció caïnita, absent a la portada d''El País', és 'el' tema a 'El Mundo': "Rajoy i Díaz pacten obrir el finançament autonòmic d'esquena a Pedro Sánchez".

Allà jau, doncs, l'esquerra espanyola: dessagnada a ganivetades mediàtiques. Sospirant amb el seu últim alè: 'Et tu, Grupe Prise'?

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF