30/06/2012

El president espanyol no es penja medalles

2 min

ENVIAT ESPECIAL A BRUSSEL·LESMariano Rajoy va sortir com el vencedor de la cimera europea però ningú ho hauria endevinat si només s'hagués fixat en la poca expressivitat que va mostrar el president espanyol. Se'l veia relaxat però en cap cas triomfalista. Fa mig any, Rajoy va debutar al càrrec trepitjant fort i brandant la "sobirania nacional" per saltar-se unilateralment els objectius de dèficit imposats per Brussel·les, cosa que no va agradar gens entre els socis europeus. En canvi, en aquesta cimera ha rebaixat el to i, malgrat que la cimera difícilment podria haver anat millor per als seus interessos, Rajoy es va posar la toga d'estadista: "L'euro és el gran triomfador de la cimera", va proclamar repetidament en roda de premsa abans de fer un "reconeixement exprés a l'altura de mires i responsabilitat dels líders europeus". Res a veure amb el dia en què Espanya va demanar el rescat de la banca, que Rajoy va vendre com un "èxit". El president espanyol no va mencionar Mario Monti específicament, però tothom ja sabia que va ser gràcies a l'aliança amb el primer ministre italià que Espanya va aconseguir els seus objectius.

Rajoy no va voler donar detalls de quines condicions haurà de complir Espanya a canvi d'aquest sucós acord. Tot i que és evident que no sortirà gratis (Angela Merkel i Mario Draghi ho van deixar clar), el president espanyol va assegurar que en cap cas s'imposaran condicions macroeconòmiques a canvi de l'ajuda. El text de l'acord suggereix el contrari, però Rajoy va dir que caldrà esperar al 9 de juliol, quan es reuniran els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, per saber-ne més detalls. "Són temes d'un tecnicisme notable", es va defensar.

Malgrat que l'acord ho permet, tant Rajoy com Monti van assegurar que els seus respectius països no tenen intenció de demanar que el fons de rescat europeu compri deute per rebaixar la prima de risc d'una vegada. "No ens plantegem res en aquest sentit", es va limitar a dir Rajoy. Però a ningú se li escapa que aquesta serà una de les eines més poderoses que tindrà la Unió Europea per rebaixar les primes de risc i que, si es va acordar, s'aplicarà. Esclar que això tindrà condicions: els països que es beneficiïn d'aquest instrument hauran d'aplicar les "recomanacions" de Brussel·les. I aquestes recomanacions són macroeconòmiques. Apujar l'IVA o treure la deducció per habitatge, per exemple.

La roda de premsa va ser ràpida -no va durar més d'un quart d'hora- perquè Rajoy va respondre a gairebé tot amb evasives. Poc a veure amb la roda de premsa que pràcticament al mateix temps va oferir Mario Monti per a la premsa italiana. El primer ministre va aparèixer carregat de papers i es va entretenir a explicar les respostes fins a l'últim detall. En canvi, la pregunta a què Rajoy va respondre amb més claredat va ser l'última: anirà a la final de l'Eurocopa? No ho va dubtar ni un moment: "És la meva obligació", va respondre.

stats