16/01/2013

Obligats a retallar 130 milions més per complir el dèficit

2 min
Mas-Colell es demana quina autoritat té Madrid per exigir retallades i bloquejar l'euro per recepta.

BARCELONAIndependentment del que acabi dictaminant el Tribunal Constitucional, la simple decisió de suspendre l'euro per recepta a Catalunya durant cinc mesos tindrà un impacte econòmic de 129,6 milions d'euros. I això farà, per tant, que la Generalitat hagi de buscar noves vies d'ingressos, o fer més retallades de la despesa, per complir els objectius de dèficit. Els prop de 130 milions inclouen el que es deixarà d'ingressar (38 milions) i el que es deixarà d'estalviar en despesa farmacèutica (91,6 milions), segons càlculs fets a partir de la recaptació anual prevista per la Generalitat.

D'aquesta manera, la suspensió d'aquesta taxa farmacèutica gairebé neutralitza per complet la recuperació de l'impost de successions -amb el qual la Generalitat preveu ingressar 150 milions d'euros aquest any- pel que fa a la reducció del dèficit. Això sense tenir en compte que el procés podria allargar-se més de cinc mesos i, com més temps passi, més diners deixarà de recaptar la Generalitat, a raó de 26 milions cada mes.

"Com expliques això a Brussel·les?", es preguntava ahir el conseller de Presidència, Francesc Homs. Al desembre, quan el govern espanyol va anunciar que presentava un recurs d'inconstitucionalitat contra l'euro per recepta i les taxes judicials, la conselleria d'Economia ja va afirmar en un comunicat que "caldria preguntar-se si, impugnant aquestes mesures, el govern espanyol manté autoritat moral per exigir esforços dirigits al compliment del dèficit i de les polítiques d'austeritat indicades per Brussel·les".

Límit de dèficit

Efectivament, la suspensió de l'euro per recepta complica encara més el compliment dels objectius de dèficit. Catalunya ha d'acabar l'any amb un desequilibri pressupostari del -0,7% del PIB, un límit que l'Estat va endurir aquest estiu malgrat que, durant l'últim any, Brussel·les ha ampliat en dues ocasions els objectius globals per a Espanya. Si el Govern manté la seva intenció de complir els límits de dèficit, no hi haurà alternativa: o caldran més retallades o més impostos. O totes dues coses.

A dia d'avui, la Generalitat està obligada a obtenir 4.000 milions d'euros -sigui retallant o augmentant ingressos- per assolir un dèficit del 0,7%. Els pressupostos de la Generalitat d'aquest any, l'elaboració dels quals es va endarrerir per la celebració de les eleccions, es presentaran al març si es compleix el que desitja Mas-Colell. Tot i així, les negociacions per arribar a un acord amb ERC podrien endarrerir-los fins a l'abril.

stats