07/02/2013

Un fons americà demanda Repsol i Brufau per YPF

2 min
Un fons americà demanda Repsol i Brufau per YPF

BARCELONA.YPF segueix provocant maldecaps a Repsol deu mesos després de la polèmica nacionalització executada pel govern argentí. Ahir es va saber que un fons nord-americà ha presentat una demanda contra la petroliera espanyola i contra el seu president, Antoni Brufau. La demanda argumenta que Repsol va amagar els riscos de nacionalització quan va treure a la borsa una part de YPF el març del 2011.

El responsable de la denúncia és un fons de pensions de Michigan que va comprar accions de YPF en aquella ocasió. La demanda també està dirigida contra les entitats que van dirigir l'operació -Morgan Stanley, Goldman Sachs i Credit Suisse-, segons va informar ahir l'agència Bloomberg. Un portaveu de Repsol va assegurar que la demanda "no té cap fonament". En la seva opinió, la denúncia ignora el suport públic que l'administració argentina va expressar en aquell moment a YPF i a la seva gestió.

La denúncia afirma que Repsol va fer declaracions enganyoses i falses en el fullet de presentació de la sortida a borsa que la companyia va dipositar davant la SEC, el regulador de la borsa nord-americana. També apunta que els riscos de nacionalització van créixer perquè Repsol no va reinvertir una "porció substancial" dels beneficis d'YPF. Aquesta última raó, justament, és una de les que va esgrimir la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, per expropiar la companyia a l'abril.

Batalla legal

Les conseqüències sobre la demanda presentada a un jutjat federal de Manhattan són incertes. De moment no se sap ni si s'admetrà a tràmit. En qualsevol cas, aquest és un pas més en la judicialització del conflicte.

Al desembre el Banc Mundial va admetre la demanda que Repsol va presentar contra l'Argentina per haver violat el dret internacional. L'organisme d'arbitratge del Banc Mundial haurà de dictaminar si va ser així. Aquest procés és llarg i acostuma a durar entre tres i sis anys. A part, Repsol (que quantifica l'impacte de l'expropiació en 8.000 milions) ha demandat la nord-americana Chevron per col·laborar amb l'Argentina en les extraccions del jaciment de Vaca Muerta.

stats