07/05/2013

Páramo acusa els governs de ser un dels principals riscos per a l'euro

2 min
José Manuel González-Páramo va ser membre del consell executiu del BCE fins fa un any.

Barcelona.La tempesta de la crisi del deute sembla que s'ha calmat en els últims 10 mesos, fonamentalment des que el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, va deixar clar que no permetria la desaparició de la moneda única. Però el BCE no podrà sostenir l'euro tot sol, segons va alertar ahir José Manuel González-Páramo, exmembre del consell executiu del BCE, que també va culpar els governs de la zona euro de ser "una de les fonts de risc sistèmic més importants" per a la supervivència de la integració monetària.

"L'Eurogrup [que està format pels ministres de Finances de l'euro] ha estat una de les fonts de risc sistèmic més grans", va dir González-Páramo durant una conferència al Cercle Financer, abans de recordar decisions polèmiques, com la d'imposar pèrdues als dipòsits xipriotes o aplicar una quitança al deute grec, entre altres casos. Amb aquestes actuacions sovint s'ha aconseguit convidar els inversors estrangers a marxar d'Europa, segons va explicar. Durant vuit anys González-Páramo va formar part del selecte comitè executiu del BCE, integrat per només sis persones. Tot i que ja no es pot considerar que parli en nom del BCE perquè el va abandonar fa exactament un any, no és forassenyat pensar que les seves opinions siguin semblants a les de Mario Draghi, l'actual president de la institució.

González-Páramo va assegurar que "el BCE no pot donar ajuda permanent [a l'euro i als seus països] si no s'avança cap a la unió bancària". Aquest projecte és a l'agenda europea, i tot i que sovint costi veure que hi hagi progressos, González-Páramo va assegurar que s'acabarà fent. Idealment, va dir, la unió bancària crearia un mecanisme europeu per tancar els bancs que facin fallida (excepte en el cas dels més grans, o sistèmics) i per garantir els dipòsits dels seus clients. Això permetria, a més, "trencar el cercle viciós entre la crisi del deute sobirà i la crisi bancària", una qüestió central per entendre la situació econòmica actual.

stats