10/04/2013

Ofensiva global perquè Europa apliqui mesures per al creixement econòmic

2 min
AJUDA El secretari del Tresor dels EUA, Jack Lew, va reclamar al ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, que estimuli la demanda.

Barcelona.Cada dia que passa creix la pressió externa perquè Europa apliqui mesures per al creixement econòmic, i ahir va haver-hi un atac simultani del Fons Monetari Internacional (FMI) i el govern dels Estats Units per animar el Vell Continent a canviar d'estratègia.

L'FMI va publicar ahir un informe en el qual, amb el característic estil diplomàtic de la institució, reclama que el Banc Central Europeu (BCE) s'animi a seguir els passos dels Estats Units i el Japó, on els bancs centrals han abandonat l'ortodòxia i han llançat agressius plans d'estímul. Fins ara el BCE sempre s'ha negat a aplicar una política monetària agressiva perquè, com es recull als seus estatuts, el seu mandat consisteix únicament a preocupar-se de la inflació. Però l'FMI considera que "la inflació a llarg termini està fixada fermament". "Les pors a l'elevada inflació -diu l'informe- no haurien d'evitar que les autoritats monetàries apliquin polítiques altament acomodatícies". Traduït a llenguatge planer, això significa: polítiques que generin creixement econòmic.

A l'estudi també s'hi afirma que qualsevol "sobreestimulació" de l'economia tindrà només "petits efectes sobre la inflació". Això sí, també alerta que no s'abusi d'aquestes polítiques i recorda que Alemanya i els Estats Units van patir les conseqüències d'una inflació massa elevada per culpa de les pressions polítiques. Dit d'una altra manera, l'FMI demana que el BCE es deixi anar una mica, però tampoc massa. L'informe forma part dels documents preparatius de la trobada que celebrarà l'FMI la setmana vinent, on el més probable és que es mantingui aquest debat, especialment després que la setmana passada el Banc del Japó anunciés un inèdit pla de compra de deute públic (en comprarà 418.000 milions d'euros anuals) i de crèdits barats a les empreses. Els països del centre europeu, especialment Alemanya, són reticents a aquestes mesures, mentre que la perifèria n'és més partidària. Dilluns, el president espanyol, Mariano Rajoy, va insistir que el BCE ha d'ampliar les seves funcions i no preocupar-se només de la inflació.

Washington també pressiona

Al mateix temps, ahir el govern nord-americà també va pressionar Alemanya perquè estimuli el consum. "Necessitem un augment de la demanda global i, per aquest motiu, seria saludable que a Europa els països que s'ho poden permetre estimulessin la demanda", va afirmar el nou secretari del Tresor nord-americà, Jack Lew, durant una visita a Berlín. Allà va veure's amb Wolfgang Schäuble, el ministre de Finances alemany. A diferència de les respostes que ha rebut Mariano Rajoy quan s'ha atrevit a suggerir el mateix, Schäuble va ser ahir més suau amb el seu col·lega americà, però sense aclarir gaire la seva posició: "Volem una consolidació fiscal [ajust pressupostari] que concordi amb el creixement i un creixement que concordi amb la consolidació fiscal". La pilota és a la teulada del BCE i, principalment, d'Alemanya. Però no sembla clar que Angela Merkel canviï de postura abans de les eleccions alemanyes, que se celebren al setembre.

stats