16/07/2012

Màxima pressió sobre Espanya tot i la gran retallada

2 min
EL PROBLEMA DE RAJOY No hi ha cap garantia que les dures mesures d'austeritat aprovades pel govern espanyol permetin complir els objectius de dèficit que
 Estableix la Comissió Europea.

BARCELONAEl mercat no dóna cap treva. Aquesta setmana Espanya farà les primeres subhastes de deute des de la històrica retallada aprovada la setmana passada. Això permetrà veure com han rebut els inversors les polèmiques mesures d'austeritat anunciades per Mariano Rajoy. Segons el que s'ha sentit aquest cap de setmana, no seran suficients. Així ho creuen tant el banc central d'Alemanya (Bundesbank) com el principal banc d'inversió del món, Goldman Sachs.

L'objectiu bàsic de les retallades és complir els objectius de dèficit que estableix Europa, però Espanya no serà capaç de complir-los malgrat les exigents mesures que s'han aprovat. L'Estat tancarà el 2012 amb un dèficit del 6,7% en comptes del 6,3% que marca Brussel·les, segons un informe de Goldman Sachs. El 2013 el dèficit seria del 5,9% i no del 4,5% establert, informa l'agència Efe.

En el mateix informe, el banc afirma que el rescat a la banca espanyola serà insuficient i caldrà ampliar-lo al país. "Probablement caldrà estendre [l'assistència financera] més enllà dels bancs per protegir Espanya de les pressions dels mercats". Ho diu Goldman Sachs, una dels principals icones dels anomenats mercats .

Bundesbank

Si als mercats hi mana Goldman Sachs, a Europa qui mana és Alemanya. I el Bundesbank també creu que el rescat de la banca espanyola s'hauria d'ampliar a l'Estat. Jens Weidmann, el president del Bundesbank i un dels principals assessors d'Angela Merkel fins fa un any i mig (quan la cancellera va promocionar-lo al seu càrrec actual), ha defensat aquest cap de setmana que el programa d'ajuda "vagi més enllà del sector bancari".

La prima de risc, el termòmetre que permet avaluar amb rapidesa la confiança que tenen els inversors en un país, tampoc no dóna gaires alegries. Aquest indicador (que mesura la diferència entre els interessos que paguen Espanya i Alemanya) no s'ha relaxat malgrat els últims esforços per calmar els mercats. En l'última cimera europea, celebrada el 28 i 29 de juny i qualificada d'històrica, la prima de risc espanyola estava en 474 punts. Divendres, 15 dies després de la cimera, ja havia escalat fins als 540 punts. Això no permet ser gaire optimista de cara a les subhastes que el Tresor farà aquesta setmana.

I de moment encara no està garantit que el Parlament alemany aprovi el rescat de la banca espanyola. La coalició de partits del govern està dividida, però Merkel està convençuda que acabarà obtenint el vistiplau del Parlament. Entre altres coses perquè l'oposició socialdemòcrata ja ha dit que hi donarà suport. La votació es farà dijous.

Previsions pessimistes

El pessimisme regna entre els experts, que no consideren que l'economia millori en els pròxims 12 mesos, segons un informe publicat per la consultora PWC en el qual hi han participat 436 economistes. Gairebé dos de cada tres experts consultats esperen que la situació segueixi igual, mentre que un 32% creuen que podria empitjorar. A més, el 70% dels entrevistats opinen que l'economia espanyola es mantindrà en recessió el 2013 (és a dir, que seguirà decreixent).

stats