22/02/2013

Mas-Colell es nega a rebaixar el dèficit al 0,7% perquè seria "monstruós"

2 min
"NO SÓC UN 'MANDAO' DEL 'MINISTERIO'"
 El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va tornar a demostrar la seva falta de sintonia amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Ahir va dir que si l'Estat no modifica els objectius de dèficit, Catalunya no els complirà.

Barcelona.El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va confirmar ahir que no té cap intenció de complir l'objectiu de dèficit del 0,7% que l'Estat ha imposat per a aquest any. "Un pressupost amb un dèficit del 0,7% seria monstruós, jo no sabria com fer-lo. I com que no sóc un mandao del ministerio , no l'accepto", va proclamar el conseller davant la comissió d'Economia del Parlament, on diversos diputats li van retreure el retard en presentar els pressupostos d'aquest any.

Avui és un dia transcendental, ja que la Comissió Europea anunciarà si dóna més temps a Espanya per reduir el dèficit. Tot indica que Brussel·les accedirà a concedir una nova pròrroga a Espanya, ja que el comissari d'Economia, Olli Rehn, així ho ha insinuat en diverses ocasions. El gran dubte, però, és si aquesta vegada l'Estat compartirà aquest temps addicional amb la resta d'administracions. L'any passat Brussel·les va ampliar els objectius de dèficit per a Espanya dues vegades i el govern espanyol es va negar a compartir la pròrroga. És més, la segona vegada no només no va ampliar el límit per a les comunitats, sinó que el va reduir fins al mencionat 0,7% per al 2013.

En aquesta ocasió, Mas-Colell espera que "el sentit comú prevalgui". Segons els seus càlculs, si Brussel·les autoritza Espanya a tenir un dèficit d'entre el 5,5% i el 6% per a aquest any, el límit de les comunitats hauria de ser d'entre el 2% i el 2,2%, ja que aquestes són responsables d'una tercera part de la despesa pública que hi ha a Espanya.

Últimament, l'Estat ha donat esperances a les comunitats sobre un possible eixamplament dels objectius de dèficit. De totes maneres, com en tantes altres qüestions econòmiques, no sembla que el govern espanyol tingui una posició unànime en aquest tema. Mentre que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, s'hi ha mostrat més favorable, el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha refredat les expectatives reiteradament.

Revisió a la baixa del dèficit

D'altra banda, Mas-Colell va revisar ahir a la baixa el dèficit que Catalunya va tenir el 2012. El mes passat la Generalitat va anunciar que el dèficit havia estat del 2,3% però ahir Mas-Colell va assegurar que finalment la xifra va ser del 2%. El conseller, a més, va advertir que la dada definitiva del dèficit de l'any passat pot baixar encara alguna dècima més quan la Intervenció General de l'Estat revisi les dades. Tenint en compte que cada dècima de dèficit equival a uns 200 milions d'euros, la rebaixa de tres dècimes anunciada ahir suposa que aquest any la Generalitat s'estalviarà unes retallades de 600 milions d'euros.

Mas-Colell va aprofitar la seva compareixença parlamentària per defensar les polítiques d'austeritat, però només si són "proporcionades". "Una política d'austeritat -va dir el conseller- només serà sostenible, i per tant realitzable, si els ciutadans comprenen la seva necessitat i utilitat". De fet, el titular d'Economia va defensar que "l'ajust sigui moderat" perquè, si no ho és, els detractors de les polítiques d'austeritat "guanyen força".

stats