12/03/2013

Mas-Colell no farà els pressupostos fins que Europa confirmi l'objectiu de dèficit

3 min
ASFÍXIA 
 Encara que el límit de dèficit per a aquest any fos el mateix que el 2012, Catalunya hauria de retallar 1.800 milions, va dir Mas-Colell.

BarcelonaNo hi haurà insubmissió pressupostària. La Generalitat està convençuda que l'objectiu de dèficit del 0,7% establert pel govern espanyol és injust però, fins i tot si Mariano Rajoy decidís mantenir aquest objectiu i no ampliar-lo, la conselleria d'Economia no redactaria un pressupost que preveiés saltar-se'l. En les últimes setmanes s'havia especulat que la Generalitat es plantejava elaborar uns pressupostos al marge de l'objectiu de dèficit que estableixi el govern espanyol, però ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va deixar clar que aquesta possibilitat no es planteja.

Fa tres setmanes, el conseller Andreu Mas-Colell va negar-se públicament a redactar un pressupost que es basi en un 0,7% de dèficit perquè va dir que seria "monstruós". "Jo no sabria com fer-lo", va afirmar davant la comissió d'economia del Parlament. Però ahir, durant un dinar col·loqui amb uns dos-cents empresaris, va matisar el to i va recordar que -per molt injust que el trobi- la Generalitat no es pot saltar el límit de dèficit perquè avui dia no té com pagar aquest excedent.

"Fa dos anys [l'Estat] ens va dir que l'objectiu de dèficit era de l'1,3% i nosaltres vam fer un pressupost amb el 2,6%", va recordar ahir Mas-Colell. "Ara no podríem fer-ho perquè no ho podem finançar". Posteriorment va recordar: "En aquests moments només ens finança el Tresor [de l'Estat]".

El motiu d'això és que el fons de liquiditat autonòmic (conegut per la sigla, FLA, i creat per finançar les autonomies en risc de fallida, entre les quals Catalunya) només permet finançar la quantitat de dèficit autoritzada. En altres paraules, l'Estat només dóna diners per pagar el límit permès. Si una autonomia supera el dèficit autoritzat, s'ha de buscar la vida per pagar aquell excedent. De fet, la Generalitat va superar en 0,46 dècimes el dèficit de l'any passat (que estava fixat en l'1,5%) i el Govern encara no ha pogut pagar aquest romanent, que suposa uns 1.000 milions d'euros. Això explica els problemes per cobrar de la Generalitat que tenen les farmàcies, els hospitals i les escoles concertades o el tercer sector.

És per aquest motiu que Mas-Colell s'esperarà a saber l'objectiu de dèficit per a aquest any per redactar els pressupostos del 2013. La Comissió Europea decidirà al maig si dóna un nou límit de dèficit per a Espanya i tot seguit el govern espanyol anunciarà com reparteix aquest objectiu entre les diferents administracions. Ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va deixar entreveure -com ha fet en altres ocasions- que l'Estat repartirà amb les autonomies una suposada ampliació dels objectius de dèficit perquè "el govern sempre és just".

D'altra banda, per evitar els problemes de cobrament que tenen farmàcies, escoles i hospitals, el conseller va reclamar ahir a l'Estat que creï un FLA específic per a proveïdors que eviti l'asfíxia a què estan sotmesos els subministradors de serveis de la Generalitat.

Retallades inevitables

Mas-Colell va assegurar que, encara que Catalunya tingués aquest any el mateix límit de dèficit de l'any passat, retallar despesa serà inevitable. "Els ingressos [pel sistema de finançament] seran un 1% inferiors", va dir el conseller malgrat que la partida inclourà el fons de competitivitat (que voreja els 1.500 milions). Els interessos pel deute, va concretar, augmentaran en 300 milions i els pagaments diferits d'obres públiques en 150 milions. A més, aquest any el Govern no podrà comptar amb els 1.300 milions obtinguts l'any passat privatitzant Tabasa i Aigües Ter Llobregat. "Encara que repetíssim l'objectiu de dèficit, hauríem de retallar 1.800 milions d'euros", va advertir.

stats