12/07/2012

IVA

3 min

BARCELONA.Una de les mesures més polèmiques que va anunciar ahir Mariano Rajoy és la pujada de l'IVA. Tant el president espanyol com els seus ministres havien dit reiteradament que no ho farien, però ahir es van doblegar a les exigències europees. El tipus general d'aquest impost passarà del 18% actual al 21%, que és el nivell mitjà europeu. En els últims dos anys l'IVA haurà crescut cinc punts, ja que abans de l'estiu del 2010 el tipus general estava en el 16%.

L'IVA té un tipus reduït per a molts altres productes, entre els quals hi ha la majoria d'aliments, l'aigua, el transport, l'hoteleria i les entrades d'espectacles culturals, entre d'altres. Aquest tipus pujarà del 8% actual al 10%. Finalment, hi ha un tipus superreduït que grava només en un 4% el preu dels productes i que es mantindrà sense canvis. Productes com els aliments bàsics (pa, verdura, llet, etc.), els medicaments i el material escolar formen part d'aquesta categoria.

TABAC Només per l'IVA, els paquets de tabac s'encariran entre 30 i 45 cèntims. Però, a més, Rajoy va dir ahir -sense donar-ne més detalls- que s'apujarà addicionalment la fiscalitat sobre el tabac.

Impacte econòmic

L'IVA és un impost clau, ja que és el segon més important en recaptació (el primer és l'impost sobre la renda, l'IRPF). El sindicat dels tècnics d'Hisenda, Gestha, considera que l'augment d'aquest impost aportarà 7.500 milions d'euros a les arques públiques, una xifra que seria superior si no fos per l'elevat frau que existeix (a Espanya només s'abona un 40% de l'IVA que s'hauria de pagar, segons càlculs de la CE). L'última pujada de l'IVA (del 16% al 18%, l'any 2010) va suposar un augment de 15.500 milions d'euros en els ingressos.

A qui i com afecta

Una característica bàsica de l'IVA és que no distingeix i afecta tothom per igual (sempre que es declari). No permet discriminar per nivell de renda. Sí que es discrimina, però, en alguns productes, motiu pel qual hi ha els tipus reduït i superreduït.

En aquest sentit, un dels grans sectors afectat per la pujada és el turístic. L'hoteleria paga un IVA reduït, que ara creixerà del 8% al 10%. El sector està disgustat amb la mesura, però el conseller Mena va revelar ahir que els hotelers temien una pujada superior.

Dubtes i interrogants

Una de les principals incògnites és quin dia entrarà en vigor el nou IVA. Si no hi ha canvis d'última hora al consell de ministres de demà, la pujada es farà efectiva dilluns, 16 de juliol, com a molt tard, segons van afirmar ahir a l'ARA fonts governamentals. Demà s'aprovarà la mesura i dissabte o diumenge sortirà publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Les fonts van assegurar que la pujada serà efectiva "l'endemà que aparegui al BOE".

De tota manera, les mateixes fonts van deixar oberta la possibilitat de posposar-ho uns dies si finalment el govern decideix que la pujada és massa precipitada. Però si es manté dilluns com a data de la pujada, això suposarà una gran complicació tècnica per a la majoria de comerços i petites empreses. L'última pujada, feta el juliol del 2010, es va anunciar amb mig any d'antelació, cosa que va facilitar la planificació.

Una altra qüestió que no va quedar del tot aclarida ahir és si hi podria haver algun canvi en els productes que integren les categories reduïda i superreduïda. Això se sabrà amb total certesa entre el consell de ministres de demà i la publicació del BOE, el cap de setmana.

La pujada de l'IVA era una demanda en la qual Brussel·les feia més d'un any que insistia perquè el tipus general de l'IVA estava per sota de la mitjana europea (amb la pujada s'ha situat just en aquesta mitjana). De tota manera, Espanya és el país que menys ingressa per impostos sobre el consum (IVA, principalment) en comparació amb el pes de la seva economia. Aquests ingressos equivalen només al 8,7% del PIB espanyol [vegeu gràfic].

stats