LA GUERRA DE L'AIGUA
Misc 04/09/2013

El Govern reforma l'organisme que va tombar l'adjudicació d'ATLL

L'OARCC es converteix en tribunal i l'integraran tres membres

i
àlex Font Manté
2 min

Barcelona.Tot i que no ho ha dit públicament, fa mesos que des de la Generalitat es mira amb molta suspicàcia l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals (OARCC), l'organisme que supervisa els contractes públics que adjudica l'administració. Les suspicàcies van créixer quan aquest organisme va tombar l'adjudicació d'Aigües Ter Llobregat a Acciona. Al Govern es considerava que el seu únic membre, Juan Antonio Gallo Sallent, acumulava massa poder. Tant, que podia posar en entredit la privatització més gran de la història de Catalunya seguint uns criteris que a la Generalitat considera que estan poc fonamentats.

Ara el Govern ha decidit convertir l'OARCC en el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. Deixarà de ser un organisme unipersonal per convertir-se en un tribunal integrat per tres membres. Juan Antonio Gallo en serà un, però el seu vot tindrà el mateix pes que el dels dos nous integrants, segons va anunciar ahir el conseller de Presidència, Francesc Homs.

El Govern va explicar que el decret de creació de l'OARCC ja preveia que s'ampliés en cas que tingués molt volum de feina o que els casos que s'hi haguessin de tractar fossin molt específics. El 2012 es van interposar 129 recursos a l'OARCC i aquest 2013 ja se n'han presentat 124 més.

Des de l'oposició, però, les coses no es veuen de la mateixa manera. Iniciativa per Catalunya considera que el Govern ha volgut modificar l'òrgan "per controlar-lo". "Lamentablement, l'actual poc volum de contractacions de les administracions públiques no justifica que s'incorporin dos nous càrrecs, si no és per l'interès de CiU de desactivar i controlar políticament aquest organisme i evitar que pugui donar altres disgustos al Govern", va dir en un comunicat Salvador Milà, diputat i exconseller de Medi Ambient.

Naixement

L'OARCC va néixer fa dos anys seguint una directiva europea del 2007 en què es reclama que les administracions tinguin un òrgan independent per supervisar les adjudicacions de contractes públics.

La seva existència va passar gairebé inadvertida fins que al gener va decidir suspendre l'adjudicació d'ATLL, per la qual la Generalitat ha d'ingressar fins a 1.000 milions d'euros durant els cinquanta anys que dura el concurs. La Generalitat sempre ha considerat que la decisió de l'OARCC no estava fonamentada i el cas és ara al Tribunal Suprem.

stats